Túrókrémes epertorta
Túrókrémes epertorta
Hozzávalók
A piskótához:
- 5 darab tojás
- 5 evőkanál kristálycukor
- 5 evőkanál rizsliszt
- 1/2 mokkáskanál só
A krémhez:
- 500 gramm tehéntúró
- 5 evőkanál porcukor
- 10 gramm vaníliás cukor
- 20 gramm zselatinpor
- 200 ml tej
- 300 ml habtejszín
- 6 evőkanál eperlekvár
- 500 gramm eper
A tetejére:
- 1 evőkanál porcukor
Instrukciók
- A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját a cukor felével és a sóval fehéredésig keverjük, majd apránként hozzáadjuk a lisztet, és simára keverjük.
- A tojásfehérjéből kemény habot verünk, a vége felé hozzáadjuk a maradék cukrot, majd a habot óvatosan, apránként a lisztes tojássárgájához keverjük.
- Sütőpapírral bélelt, vagy vajjal kikent, liszttel megszórt kapcsos tortaformába (24cm) öntjük, és 180 fokon 30 perc alatt megsütjük.
- A töltelékhez a túrót villával összetörjük, hozzákeverjük a vaníliás cukrot és a porcukrot. A zselatint a felmelegített tejben feloldjuk, megvárjuk, amíg langyosra hűl, majd a túrós krémhez keverjük, majd megvárjuk, amíg kicsit besűrűsödik, és akkor hozzákeverjük a kemény habbá vert tejszínt is.
- A megsült, kihűlt piskótalapot kivesszük a sütőformából, óvatosan félbevágjuk, a vágott felületeket megkenjük 3-3 evőkanálnyi lekvárral.
- Az egyik lapot tálra tesszük a lekváros felével felfelé, visszatesszük köré a tortaforma karimáját, és rákenjük a túrós krém felét. A krémre rakosgatjuk a megmosott, kicsumázott, félbevágott eperszemeket, és kicsit belenyomkodjuk a krémbe.
- Erre kerül a maradék krém, majd a tortalap másik fele, a lekvárral megkent résszel lefelé fordítva. Egy kicsit nyomkodjuk le, de csak óvatosan.
- Tegyük hűtőszekrénybe néhány órára, majd tálalás előtt távolítsuk el a tortaforma karikáját, szórjuk meg a tetejét porcukorral, díszítsük ki eperszemekkel, majd forró vízbe mártott késsel szeleteljük fel.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)