Túrós-fokhagymás lepény
Túrós-fokhagymás lepény
Hozzávalók
A tésztához:
- 300 gramm Miklós' Universal mix liszt
- 1 teáskanál só
- 1 mokkáskanál szódabikarbóna
- 1 teáskanál citromlé
- 1 mokkáskanál instant élesztő
- 250 gramm natúr joghurt
- 3 evőkanál napraforgóolaj
A töltelékhez:
- 200 gramm tehéntúró
- 2-3 evőkanál tejföl
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 mokkáskanál só
- 120 gramm reszelt sajt
A tetejére:
- 4 evőkanál tejföl
- 20 gramm reszelt sajt
A sütéshez:
- 50 ml napraforgóolaj
Instrukciók
- A tésztához valókból puha, nem ragadós, jól gyúrható tésztát gyúrunk, majd fóliával letakarjuk, amíg a tölteléket elkészítjük. A túrót villával összetörjük, majd hozzáadjuk a tejfölt, a zúzott fokhagymát, a sót, a reszelt sajtot, és jól összekeverjük.
- A tésztát 4 részre osztjuk, 1-1 részt gombóccá gyúrunk, majd lisztezett lapon kissé oválisra kinyújtjuk.
- A tészta egyik felén elosztjuk a töltelék 1/4 részét, majd ráhajtjuk a tészta másik felét, és a széleket alaposan összenyomkodjuk, hogy a töltelék ne tudjon kifolyni.
- Egy nagyobb teflonos serpenyőben megmelegítjük az étolaj felét, és beleteszünk 2 darab lepényt. Oldalanként, közepes lángon, hogy jól át tudjon sülni, kb. 4-4 perc alatt megsütjük.
- A fordításnál ügyeljünk, hogy ne szakadjon ki a tészta. Egy szélesebb műanyag vagy fa lapáttal nem túl nehéz megfordítani. A másik 2 lepényt ugyanígy megsütjük.
- Tálaláskor tejfölt és reszelt sajtot kínálunk hozzá.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)