Vaníliás-kakaós csavart gluténmentes keksz
Ehhez a kekszhez nem kell sodrófa, nem kell szaggatni, csak kukacokat sodorni, összetekerni, darabolni és sütni.
Vaníliás-kakaós csavart keksz (Gluténmentes)
Ehhez a kekszhez nem kell sodrófa, nem kell szaggatni, csak kukacokat sodorni, összetekerni, darabolni és sütni.
Hozzávalók
- 150 gramm Miklós' Universal mix liszt
- 150 gramm kukoricaliszt
- 50 gramm mandulaliszt
- 100 gramm porcukor
- 10 gramm vaníliás cukor
- 150 gramm vaj
- 1/2 mokkáskanál só
- 1 darab tojás
- 10 gramm kakaópor
- 1 darab tojásfehérje a lekenéshez
Instrukciók
- A liszteket és a sót egy tálba mérjük. Egy másik tálban jól kikeverjük a vajat a porcukorral, majd hozzáadjuk a tojást, és azzal is alaposan elkeverjük. Apránként rászitáljuk a lisztkeveréket, először fakanállal keverjük, majd kiborítjuk a gyúrólapra, és összegyúrjuk.
- Elég lágy, de nem ragacsos tésztát kell kapnunk, és ha egy picit ragad, az sem baj, mert még szilárdulni fog. Osszuk a tésztát két nem egészen egyenlő részre (kb. 330-350 gramm), a nagyobbikat tegyük vissza a tálba, takarjuk le fóliával, és tegyük be a hűtőbe.
- A másik, kisebbik darab tésztához gyúrjuk hozzá a kakaót. Ha a lapon nagyon ragadna, a kezünkben gyúrjuk, úgy nem fog ragadni.
- Amikor már szép homogén, ezt is tegyük be a hűtőbe minimum 45 percre. Az idő letelte után osszuk 7-7 részre (kb. 4, 8 dkg / gombóc) a tésztákat, majd 1 fehér és 1 barna gombóc kivételével, a többit tegyük vissza a hűtőbe.
- A gombócokból sodorjunk 30 cm hosszú kukacokat. A világos alá egy picit lisztezzük meg a gyúrólapot, a barna alá nem kell. Tegyük a két kukacot egymás mellé, kenjük le a villával felvert tojásfehérjével, és óvatosan csavarjuk össze a két kukacot.
- Vágjuk 5-5 cm-es darabokra, kicsit még meg lehet kozmetikázni a csavarokat, majd tegyük sütőpapírral borított sütőlemezre.
- Vágjuk 5-5 cm-es darabokra, kicsit még meg lehet kozmetikázni a csavarokat, majd tegyük sütőpapírral borított sütőlemezre.
- 180 C fokra előmelegített sütőben, alsó-felső sütéssel süssük meg 12-15 perc alatt. A tepsin hagyjuk kihűlni.