Villám töpörtyűs pogácsa
Villám töpörtyűs pogácsa
Hozzávalók
- 300 gramm Miklós' Universal mix liszt
- 60 ml langyos tej
- 1 teáskanál cukor
- 20 gramm friss élesztő
- 80 ml fehérbor
- 1 darab tojás
- 1-2 evőkanál tejföl
- 0,5 evőkanál só
- 150 gramm darált töpörtyű
- 50 gramm zsír
A tetejére:
- 1 darab tojássárgája
- 1 evőkanál tej
Instrukciók
- Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejjel és a cukorral kb. 10 perc alatt. Ezután az összes többi hozzávalóval egynemű tésztává gyúrjuk. Pillanatok alatt megvan, nagyon könnyű vele dolgozni!
- A zsírt, miután kimértük, vagy hagyjuk egy picit felengedni, puhulni, vagy néhány másodpercre tegyük mikróba, hogy puha legyen, de ne folyjon!
- Puha, lágy tésztát kell kapnunk, melyet lisztezett felületen két centi vastagra nyújtunk, majd 10 percig hagyjuk pihenni.
- Ezután berácsozzuk a tetejét, valamint előkészítjük a tojássárgájás-tejes keveréket. A tészta tetejét éles késsel, nem túl mélyen berácsozzuk, majd apróbb pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A szaggatót néha mártsuk lisztbe, ha nagyon ragadna.
- A pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, megkenjük a tojásos-tejes keverékkel, majd 190 C-on nagyjából 25 perc alatt készre sütjük.
- Ne szárítsuk ki!
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)