Vörösboros-áfonyás szelet gluténmentes
Ez a süti nem csak mutatós, de eszméletlenül finom is, és az elkészítése sem túl bonyolult! Frissen a krém és a tészta színe még majdnem egybeolvad, de másnapra már nagyon szépen látszanak a rétegek 🙂
Vörösboros-áfonyás szelet gluténmentesen
Ez a süti nem csak mutatós, de eszméletlenül finom is, és az elkészítése sem túl bonyolult! Frissen a krém és a tészta színe még majdnem egybeolvad, de másnapra már nagyon szépen látszanak a rétegek 🙂
Hozzávalók
A 2db sárga laphoz:
- 2x4 db 4 db tojás
- 2x6 evőkanál kristálycukor
- 2x2 evőkanál fehérbor
- 2x120 gramm rizsliszt
- 2x1/4 mokkáskanál só
- 2x4 gramm sütőpor
A rózsaszín laphoz:
- 4 darab tojás
- 6 evőkanál kristálycukor
- 2 evőkanál vörösbor
- 1 evőkanál áfonyalé
- 1 teáskanál citromlé
- 120 gramm rizsliszt
- 1/4 mokkáskanál só
- 4 gramm sütőpor
A krémhez:
- 70 ml édes vörösbor
- 2-3 evőkanál áfonyalé (fagyasztott bogyóból is lehet)
- 1 teáskanál citromlé
- 80 gramm (2 cs) vaníliás pudingpor
- 250 gramm vaj
- 20 g vaníliás cukor
- 200 gramm porcukor (attól függ, mennyire édes a bor)
A tetejére:
- 200 gramm gluténmentes fehér csokoládé
- 2 evőkanál vörösbor
- 1 evőkanál áfonyalé
- 1 mokkáskanál citromlé
- 100 gramm sárgabaracklekvár
Instrukciók
- A sárga laphoz a tojásokat a kristálycukorral, a sóval a robotgép táljába mérjük, majd 5-6 perc alatt krémes-habosra keverjük. Közben hozzáadjuk a fehérbort is, majd amikor már jó sűrű, leállítjuk a gépet, és fakanállal hozzákeverjük a sütőporral elkevert lisztet. Öntsük a masszát egy sütőpapírral bélelt sütőlemezre (27x37 cm), és 180 fokra előmelegített sütőben, alsó-felső sütéssel süssük meg 10-12 perc alatt.
- Süssünk még egy ugyanilyen lapot, majd süssük meg a rózsaszín lapot. Ugyanúgy készül, mint a sárga lap, csak nem fehérbort, hanem vörösbort, áfonyalét és citromlét adunk hozzá. Én belekevertem még az összezúzott áfonyaszemeket is, de a krémbe is bele lehet keverni. A citromlé kicsit élénkebbé teszi a színét.
- A krémhez a vaníliapudingokat főzzük sűrűre a vörösborral, az áfonyalével, a citromlével, majd hűtsük ki. Amikor kihűlt a puding, a vajat keverjük habosra a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd adjuk hozzá apránként a kihűlt pudingot, és keverjük krémesre.
- Összeállítás: Tegyük egy nagyobb tálcára az egyik sárga lapot, kenjük meg vékonyan sárgabaracklekvárral, erre kenjük rá a krém felét, majd borítsuk be a rózsaszín lappal. Kicsit nyomkodjuk le, majd a rózsaszín lapot is kenjük meg baracklekvárral és a krém másik felével, majd borítsuk be a második sárga lappal. Ezt is nyomkodjuk le egy kicsit, majd tegyük be a hűtőbe, amíg a tetejére elkészítjük a bevonatot.
- A fehér csokit a borral, az áfonyalével és a citromlével olvasszuk fel, majd keverjük hozzá a baracklekvárt, csorgassuk a süti tetejére, késsel simítsuk egyenesre, és tegyük vissza a hűtőbe.
- Tálalás előtt forró vízbe mártott késsel szeleteljük fel.