Zöldborsópörkölt húsgombóccal

Nagyon finom egytálétel, el sem tudtam volna képzelni, hogy ennyire jó! Rengetegféle változata van, én most a burgonyást választottam, húsgombóccal, de lehet hús nélkül is készíteni. A hagyományos recepttől annyiban tértem el, hogy tálaláskor tettem a saját adagomra egy kevés tejfölt is, ami csak fokozta az ízek harmóniáját! 🙂
Zöldborsópörkölt húsgombóccal (Gluténmentesen is)
Nagyon finom egytálétel, el sem tudtam volna képzelni, hogy ennyire jó! Rengetegféle változata van, én most a burgonyást választottam, húsgombóccal, de lehet hús nélkül is készíteni. A hagyományos recepttől annyiban tértem el, hogy tálaláskor tettem a saját adagomra egy kevés tejfölt is, ami csak fokozta az ízek harmóniáját! 🙂
Hozzávalók
- 1 darab közepes vöröshagyma
- 4 evőkanál napraforgóolaj
- 2 teáskanál fűszerpaprika
- 2 darab zöldpaprika
- 2 darab paradicsom
- 1 teáskanál só
- 400 gramm zöldborsó fagyasztott is lehet
- 300 gramm burgonya
A húsgombóchoz:
- 1 evőkanál aprított petrezselyem
- 500 gramm darált csirkecombfilé
- 1 teáskanál só
- 1 gerezd zúzott fokhagyma
- 1/2 mokkáskanál őrölt fekete bors
- 1 darab zsömle (gluténmentes)
- 50 ml tej
- 1 darab tojás
- 4-5 evőkanál zabpehely (jelölten gluténmentes)
- 1 evőkanál aprított petrezselyem
Instrukciók
- Az apróra vágott hagymát megdinszteljük az olajon, megszórjuk a fűszerpaprikával, felöntjük 1-2 ek vízzel, hogy a fűszerpaprika ne égjen meg. Rászórjuk a felaprított zöldpaprikát, paradicsomot, megsózzuk, felöntjük 3 dl vízzel, majd fedő alatt pároljuk kb. 10 percig.
- Közben a zsömlét felaprítjuk, meglocsoljuk a tejjel, amikor már elázott, villával összetörjük. A darált húst sózzuk, borsozzuk, majd összekeverjük a tojással, és a beáztatott zsömlével. Ha túl lágy a massza, adjuk hozzá a zabpelyhet, és hagyjuk egy kicsit pihenni, hogy felszívja a nedvességet.
- A masszából vizes kézzel formázzunk kisebb gombócokat, tegyük a lecsós szaftba, és pároljuk kb. 5 percig, majd óvatosan fordítsuk meg őket, és pároljuk további 5 percig.
- Ekkor szórjuk rá az apró kockára vágott burgonyát, a zöldborsót, óvatosan forgassuk össze, és pároljuk addig, amíg a zöldborsó és a burgonya megpuhul.
- Közben ellenőrizzük, hogy elég sós-e, és néha keverjük meg, de vigyázzunk, hogy a gombócok egyben maradjanak.