Zöldségleves sonkagaluskával
Zöldségleves sonkagaluskával
Hozzávalók
- 4 evőkanál napraforgóolaj
- 1 darab vöröshagyma nagyobb fej
- 2 darab sárgarépa
- 1 darab fehérrépa
- 150 gramm csiperkegomba
- 1500 ml víz
- 2 darab zöldséges leveskocka vagy házi ételízesítő
- 2 teáskanál só
- 1 mokkáskanál őrölt fekete bors
- 200 ml tejföl
- 20 gramm rizsliszt vagy zabpehelyliszt
- 1 evőkanál mustár
- 1 teáskanál citromlé
- 1 teáskanál cukor
- 2 evőkanál petrezselyem aprított
A sonkagaluskához:
- 100 gramm darált főtt sonka
- 1 darab tojás
- 1 evőkanál petrezselyem aprított
- 1 evőkanál vöröshagyma reszelt
- 1 mokkáskanál só
- 2-3 evőkanál Miklós' Universal mix liszt
- 1/4 mokkáskanál őrölt fekete bors
Instrukciók
- A felaprított hagymát az olajon megdinszteljük, rászórjuk a felaprított zöldséget, néhány percig együtt pároljuk, majd a gombát is hozzáadjuk, és további 2-3 percig pirítjuk.
- Felöntjük a vízzel, hozzáadjuk az ételízesítőt, a cukrot, sózzuk, borsozzuk. Felforraljuk, majd fedő alatt, kis lángon, 20 percig főzzük.
- Amíg a leves fő, elkészítjük a galuskát. A darált húst, a tojást, a sót, a petrezselymet, a hagymát, a borsot és a lisztet összekeverjük. Pár percig állni hagyjuk, majd a levesbe mártogatott teáskanállal a levesbe szaggatjuk, és miután a galuskák feljöttek a felszínre, még pár percig főzzük
- Közben a tejfölt a liszttel, a mustárral, a citromlével, néhány kanál forró levessel összekeverjük, majd az egészet a levesbe öntjük, pár perc alatt besűrítjük, és pikánsra ízesítjük vele.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)