Zsemle villámgyorsan
Zsemle villámgyorsan
Hozzávalók
- 200 gramm Miklós' Universal mix
- 1 teáskanál porélesztő
- 0,5 mokkáskanál szódabikarbóna
- 1 mokkáskanál citromlé vagy almaecet
- 80 gramm natúr, tejszínes sajtkrém pl. Philadelphia
- 100 ml langyos víz
- 20 ml olívaolaj
- 1 teáskanál só
Instrukciók
- Egy tálba beleteszünk minden hozzávalót, és fakanállal alaposan összekeverjük. Amikor összeállt a tészta, lisztezett gyúrólapra borítjuk és összegyúrjuk. Lágy, de nem ragadós tésztát kell kapnunk.
- Ha ragad, pici lisztet adunk hozzá, ha kemény, akkor egy kis langyos vizet. Gombócot formálunk belőle, letakarjuk a tállal, és 10 percig pihentetjük.
- Az idő letelte után 8 egyenlő részre osztjuk a tésztát, kicsi gombócokat gömbölyítünk, kézzel lelapítjuk 1-1,5 cm magasra. Magasabb ne legyen, mert sülés közben még nőni fog, és nem fog átsülni a közepe.
- Felforrósítunk egy tapadásmentes serpenyőt, amennyire csak lehet, beletesszük a zsemléket, és azonnal visszavesszük a hőt takaréklángra! Én a gázsütő legnagyobb átmérőjű rózsáján sütöttem egy 30 cm átmérőjű teflon serpenyőben.
- Pár perc után megfordítjuk óvatosan, mert még eléggé lágy, a másik felét is sütjük néhány percig, többször megfordítva. A sütési idő kb. 10-12 perc, függ a zsemlék magasságától.
- Ha sütés után, félbevágva, még sületlennek tűnnek, nyugodtan vissza lehet tenni még néhány másodpercre a serpenyőbe, a félbevágott felével lefordítva. Meg lehet tölteni felvágottal, én a maradék Philadelphiával kentem meg. Azt nem tudom, hogy másnap milyen az állaga, mert aznap elfogyott az összes.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)