Sign In

Receptek

Zserbó rizslisztből

Zserbó rizslisztből

 

Zserbó rizslisztből

Elkészítési idő 1 óra 20 perc
Kategória Édes sütemények
Konyha Magyar
Mennyiség 24 szelet

Hozzávalók
  

A tésztához:

  • 100 ml tej
  • 20 gramm friss élesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • 10 gramm útifűmaghéj
  • 120 ml víz
  • 500 gramm rizsliszt
  • 250 gramm vaj vagy margarin
  • 100 gramm porcukor
  • 1 mokkáskanál
  • 1 mokkáskanál sütőpor
  • 2 darab tojássárgája

A töltelékhez:

  • 800 gramm sárgabaracklekvár
  • 300 gramm darált dió
  • 150 gramm porcukor

A csokimázhoz:

  • 100 gramm porcukor
  • 3 evőkanál étolaj
  • 3 evőkanál kakaópor
  • 2-3 evőkanál forró víz

Instrukciók
 

  • Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben, 1 teáskanál cukorral. Az útifűmaghéjat beáztatjuk a 120 ml langyos vízbe. A vajat elmorzsoljuk a liszttel (egy keveset félreteszünk belőle a nyújtáshoz), hozzáadjuk a sót, a sütőport, a felfuttatott élesztőt, a megkocsonyásodott útifűmaghéjat, a 2 tojássárgáját, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd folpackal letakarva, 30 percre betesszük a hűtőbe.
  • Közben megdaráljuk a diót, és összekeverjük a porcukorral. Az idő letelte után kivesszük a tésztát a hűtőből, 4 részre osztjuk (kb. 4 x 280 gramm), és az első gombócot kicsit gyúrjuk át, majd nyújtsuk ki egy kb. 23 x 33 cm-es téglalappá (vagy mindenki a saját tepsijének a méretére).
  • A többi gombóc addig pihenjen a hűtőben, hogy nehogy nagyon meglágyuljon a tészta. A nyújtólapot alaposan lisztezzük be, úgy nyújtsuk ki a tésztát, majd vágjuk le a tepsi méretére, a tetejét is lisztezzük meg, és így tekerjük fel, mintha csigát akarnánk készíteni.
  • Majd tegyük a tepsibe, és tekerjük szépen ki. Sokkal könnyebb így szépen elhelyezni a tepsiben, mint nyújtófával.
  • Kenjük meg a tésztalapot a sárgabaracklekvár 1/3 részével, majd szórjuk meg a darált dió szintén 1/3 részével. Ezt ismételjük meg még kétszer, minden alkalommal egy kicsit nyomogassuk le kézzel a tésztát. Az utolsó lapot már nem kenjük meg semmivel, csak villával néhány helyen megböködjük.
  • Amíg a sütő bemelegszik, pihen a tésztánk (kb. 20-30 perc). 180 C-on, 30 perc alatt süssük meg, majd a tepsiben hagyjuk kihűlni.
  • Mikor kihűlt a tészta, elkészítjük a csokimázat. A porcukrot elkeverjük az olajjal, kakaóporral, majd annyi forró vizet adunk hozzá, hogy kenhető legyen, de ne folyjon. A tészta tetejére kenjük, majd hideg helyre tesszük, megvárjuk, amíg a csokimáz megszilárdul, és csak utána szeleteljük fel.  

Jegyzetek

Köszönjük a receptet:

Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)
Kulcsszó édes sütemény, gluténmentes, rizsliszt, zserbó

 

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating