Zserbó rizslisztből
Zserbó rizslisztből
Hozzávalók
A tésztához:
- 100 ml tej
- 20 gramm friss élesztő
- 1 teáskanál cukor
- 10 gramm útifűmaghéj
- 120 ml víz
- 500 gramm rizsliszt
- 250 gramm vaj vagy margarin
- 100 gramm porcukor
- 1 mokkáskanál só
- 1 mokkáskanál sütőpor
- 2 darab tojássárgája
A töltelékhez:
- 800 gramm sárgabaracklekvár
- 300 gramm darált dió
- 150 gramm porcukor
A csokimázhoz:
- 100 gramm porcukor
- 3 evőkanál étolaj
- 3 evőkanál kakaópor
- 2-3 evőkanál forró víz
Instrukciók
- Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben, 1 teáskanál cukorral. Az útifűmaghéjat beáztatjuk a 120 ml langyos vízbe. A vajat elmorzsoljuk a liszttel (egy keveset félreteszünk belőle a nyújtáshoz), hozzáadjuk a sót, a sütőport, a felfuttatott élesztőt, a megkocsonyásodott útifűmaghéjat, a 2 tojássárgáját, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd folpackal letakarva, 30 percre betesszük a hűtőbe.
- Közben megdaráljuk a diót, és összekeverjük a porcukorral. Az idő letelte után kivesszük a tésztát a hűtőből, 4 részre osztjuk (kb. 4 x 280 gramm), és az első gombócot kicsit gyúrjuk át, majd nyújtsuk ki egy kb. 23 x 33 cm-es téglalappá (vagy mindenki a saját tepsijének a méretére).
- A többi gombóc addig pihenjen a hűtőben, hogy nehogy nagyon meglágyuljon a tészta. A nyújtólapot alaposan lisztezzük be, úgy nyújtsuk ki a tésztát, majd vágjuk le a tepsi méretére, a tetejét is lisztezzük meg, és így tekerjük fel, mintha csigát akarnánk készíteni.
- Majd tegyük a tepsibe, és tekerjük szépen ki. Sokkal könnyebb így szépen elhelyezni a tepsiben, mint nyújtófával.
- Kenjük meg a tésztalapot a sárgabaracklekvár 1/3 részével, majd szórjuk meg a darált dió szintén 1/3 részével. Ezt ismételjük meg még kétszer, minden alkalommal egy kicsit nyomogassuk le kézzel a tésztát. Az utolsó lapot már nem kenjük meg semmivel, csak villával néhány helyen megböködjük.
- Amíg a sütő bemelegszik, pihen a tésztánk (kb. 20-30 perc). 180 C-on, 30 perc alatt süssük meg, majd a tepsiben hagyjuk kihűlni.
- Mikor kihűlt a tészta, elkészítjük a csokimázat. A porcukrot elkeverjük az olajjal, kakaóporral, majd annyi forró vizet adunk hozzá, hogy kenhető legyen, de ne folyjon. A tészta tetejére kenjük, majd hideg helyre tesszük, megvárjuk, amíg a csokimáz megszilárdul, és csak utána szeleteljük fel.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)