Sign In

Sós pogácsa

Sós pogácsa

Előző este összegyúrjuk, éjszaka a hűtőben pihentetjük, másnap reggel megsütjük. De lehet reggel begyúrni, és este sütni. A nyers tésztát le is lehet fagyasztani, így érdemes dupla adagot készíteni. Fagyasztás után, ha felengedett a tészta, lehet nyújtani, szaggatni, sütni.

 

gluténmentes sós pogácsa recept gmtérkép

Gluténmentes sós pogácsa

Elkészítési idő 1 óra
Kategória Sós sütemények
Konyha Magyar
Mennyiség 1 tepsi

Hozzávalók
  

  • 30 ml tej
  • 12 gramm friss élesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • 120 gramm dkg Miklós' Universal mix liszt
  • 130 gramm rizsliszt
  • 10 gramm útifűmaghéj
  • 1 teáskanál só
  • 60 gramm Rama sütőmargarin
  • 70 gramm sertészsír
  • 1 darab tojássárgája
  • 150 gramm tejföl

A tepsi kikenéséhez:

  • 1 teáskanál margarin

A pogácsák tetejére:

  • 1 darab tojás
  • 30 gramm reszelt sajt

Instrukciók
 

  • Az élesztőt a langyos tejben a cukorral felfuttatjuk. A liszteket egy tálba mérjük az útifűmaghéjjal és a sóval együtt, majd összemorzsoljuk a margarinnal és a zsírral. A közepébe ütjük a tojássárgáját, beleöntjük a felfuttatott élesztőt és a tejfölt. Fakanállal összekeverjük, először csak a közepe részt, aztán fokozatosan a többi lisztet is hozzádolgozzuk.
  • Kissé ragacsos lesz eleinte, de amennyire tudjuk, dolgozzuk simára a tésztát, közben az útifűmaghéj fel fogja szívni a nedvességet, és a végeredménynek egy könnyen gyúrható, de nem ragacsos tésztának kell lennie.
  • Ha nagyon ragad (ha túl híg volt a tejföl), akkor adhatunk hozzá egy maréknyi lisztet még, de sokat ne, mert állás közben még keményedni fog a tészta. Csomagoljuk fóliába, és pihentessük a hűtőben egy éjszakán át.
  • Másnap lisztezett gyúrólapon nyújtsuk ki ujjnyi vastagra, szaggassuk ki 4 cm-es szaggatóval, a kezünkkel kicsit sodorjuk meg, tegyük margarinnal megkent sütőlemezre, kenjük le a felvert tojással, és szórjuk meg a reszelt sajttal. 180 C fokra előmelegített sütőben süssük aranysárgára 18-20 perc alatt.
Kulcsszó gluténmentes, pogácsa, sós sütemény

 

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük