Almarózsa vajastésztából
Almarózsa vajastésztából
Hozzávalók
A tésztához:
- 250 gramm Miklós' Universal mix liszt
- 2 darab tojás
- 100 gramm tejföl a tojás nagyságától függ
- 1 csipet só
- 50 gramm vaj
A kenéshez:
- 100 gramm Miklós' Universal mix liszt
- 200 gramm vaj
A nyújtáshoz:
- 10 gramm rizsliszt
A töltelékhez:
- 4-5 darab alma vékony szeletekre vágott
- 2 evőkanál citromlé
- 2 evőkanál cukor vagy édesítő
A szóráshoz:
- ízlés szerint fahéj
- ízlés szerint porcukor vagy édesítő
Instrukciók
- Az almákat megmossuk, nem hámozzuk meg, négy részre vágjuk, magházukat kivágjuk, majd vékonyan felszeleteljük. Egy lábasban felforralunk kb. 1000 ml vizet, beleteszünk 2 evőkanál citromlevet és 2 evőkanál cukrot (édesítőt).
- Amikor forr, beletesszük az almaszeleteket egy percre, nem főzzük puhára, csak annyira, hogy könnyen hajlíthatóak legyenek. Leszűrjük, kihűtjük, leszárítgatjuk őket papírtörlőn, és félretesszük. Érdemes szép piros héjú almákat választani, mutatósabbak.
- A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd vékonyra kinyújtjuk. 100 gramm lisztet 200 gramm puha vajjal kikeverünk, és a tésztára kenjük. Ezután feltekerjük, mint a bejglit, 2 felé vágjuk, fóliába csomagoljuk. 2 órát hűtőben pihentetjük (fagyasztani is lehet).
- Amikor a tészta pihenőideje letelt, kinyújtjuk, kb. 5 cm széles, 12-15cm hosszú csíkokra vágjuk (kb. 4 almaszelet hosszúságú), a csíkokat megszórjuk fahéjas porcukorral. 5 almaszeletet a tésztacsíkok felső felére helyezünk, úgy, hogy lelógjanak a tésztáról, és a szeletek kicsit fedjék egymást, az alsó tésztarészt ráhajtjuk az alma felére, hogy a lé ne folyjon ki.
- Óvatosan feltekerjük, muffin formába tesszük, de forma nélkül is lehet sütni.
- Nagyon forró sütőben kezdjük sütni (220-230 C fok), 10 perc után lehet fokozatosan csökkenteni a hőt.
- Kb. 20 perc alatt sül meg.
- Ha kihűlt, szórjuk meg fahéjas porcukorral (édesítővel).
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)