Vissza

Almarózsa vajastésztából

Elkészítési idő 50 perc
Kategória Édes sütemények
Konyha Magyar
Mennyiség 4 főre

Hozzávalók
  

A tésztához:

  • 250 gramm Miklós' Universal mix liszt
  • 2 darab tojás
  • 100 gramm tejföl a tojás nagyságától függ
  • 1 csipet só
  • 50 gramm vaj

A kenéshez:

  • 100 gramm Miklós' Universal mix liszt
  • 200 gramm vaj

A nyújtáshoz:

  • 10 gramm rizsliszt

A töltelékhez:

  • 4-5 darab alma vékony szeletekre vágott
  • 2 evőkanál citromlé
  • 2 evőkanál cukor vagy édesítő

A szóráshoz:

  • ízlés szerint fahéj
  • ízlés szerint porcukor vagy édesítő

Instrukciók
 

  • Az almákat megmossuk, nem hámozzuk meg, négy részre vágjuk, magházukat kivágjuk, majd vékonyan felszeleteljük. Egy lábasban felforralunk kb. 1000 ml vizet, beleteszünk 2 evőkanál citromlevet és 2 evőkanál cukrot (édesítőt).
  • Amikor forr, beletesszük az almaszeleteket egy percre, nem főzzük puhára, csak annyira, hogy könnyen hajlíthatóak legyenek. Leszűrjük, kihűtjük, leszárítgatjuk őket papírtörlőn, és félretesszük. Érdemes szép piros héjú almákat választani, mutatósabbak.
  • A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd vékonyra kinyújtjuk. 100 gramm lisztet 200 gramm puha vajjal kikeverünk, és a tésztára kenjük. Ezután feltekerjük, mint a bejglit, 2 felé vágjuk, fóliába csomagoljuk. 2 órát hűtőben pihentetjük (fagyasztani is lehet).
  • Amikor a tészta pihenőideje letelt, kinyújtjuk, kb. 5 cm széles, 12-15cm hosszú csíkokra vágjuk (kb. 4 almaszelet hosszúságú), a csíkokat megszórjuk fahéjas porcukorral. 5 almaszeletet a tésztacsíkok felső felére helyezünk, úgy, hogy lelógjanak a tésztáról, és a szeletek kicsit fedjék egymást, az alsó tésztarészt ráhajtjuk az alma felére, hogy a lé ne folyjon ki.
  • Óvatosan feltekerjük, muffin formába tesszük, de forma nélkül is lehet sütni.
  • Nagyon forró sütőben kezdjük sütni (220-230 C fok), 10 perc után lehet fokozatosan csökkenteni a hőt.
  • Kb. 20 perc alatt sül meg.
  • Ha kihűlt, szórjuk meg fahéjas porcukorral (édesítővel).
  •  

Jegyzetek

Köszönjük a receptet:

Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)
Kulcsszó alma, édes sütemény, gluténmentes, vajas tészta