Sign In

Almás galette

 

Almás galette

Elkészítési idő 1 óra
Kategória Édes sütemények
Konyha Francia
Mennyiség 8 szelet

Hozzávalók
  

A tésztához:

  • 100 gramm Miklós' Universal mix liszt
  • 60 gramm mandulaliszt
  • 1 teáskanál útifűmaghéj
  • 110 gramm vaj
  • 1 teáskanál cukor
  • 1/4 mokkáskanál só
  • 2-3 evőkanál jéghideg víz

A töltelékhez:

  • 3 darab nagyobb alma
  • 1 darab kicsi bio citrom héja és leve
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál Miklós' Universal mix liszt
  • 1 mokkáskanál őrölt fahéj
  • 1 mokkáskanál őrölt szegfűszeg

A tészta lekenéséhez:

  • 1 darab tojás
  • 1 evőkanál kristálycukor

A tészta alá sütéskor:

  • 1 evőkanál Miklós' Universal mix liszt
  • 1 evőkanál kristálycukor
  • 2 evőkanál darált mandula vagy dió

Instrukciók
 

  • A lisztet, vajat, cukrot és a sót összemorzsoljuk, majd a vizet apránként hozzáadagolva összegyúrjuk. Folpackba csomagoljuk, és 30 percre betesszük a hűtőbe.
  • Az almát meghámozzuk, kisebb kockákra vágjuk és összekeverjük a többi hozzávalóval. A tésztát lisztezett nyújtólapon kb. 30 cm-es körré nyújtjuk, kicsit kiegyengetjük a szélét, esetleg körbevághatjuk.
  • Sütőpapírt teszünk egy tepsire, megszórjuk a liszttel és a cukorral, majd ráhelyezzük a tésztát. (Én szilikonos gyúrólapot használtam, amin könnyű volt kerekre kinyújtani, hiszen rá van rajzolva a lapra, másrészt, mivel hajlékony, könnyű volt átcsúsztatni a tésztát a sütőlapra.) Ráhalmozzuk az almakockákat úgy, hogy a tészta szélén maradjon szabadon egy kb. 3-4 cm-es sáv, majd megszórjuk a darált dióval.
  • A szabadon hagyott részt ráhajtogatjuk az almás részre, és a tésztarészeket kicsit egymáshoz nyomogatjuk, majd a tésztás részt lekenjük a felvert tojással, megszórjuk még egy kevés cukorral. 180-190 C fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt megsütjük.
  • Hidegen és melegen egyaránt finom.
  •  

Jegyzetek

Köszönjük a receptet:

Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)
Kulcsszó alma, almás, édes sütemény, galette, gluténmentes

 

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük