Almás párna
Almás párna
Hozzávalók
A tésztához:
- 300 gramm Miklós' Universal mix
- 6 gramm sütőpor
- 150 gramm félzsíros tehéntúró
- 5 evőkanál tej
- 5 evőkanál étolaj
- 60 gramm porcukor
- 1 mokkáskanál só
A töltelékhez:
- 500 gramm alma
- 1 evőkanál citromlé
- 20 gramm kristálycukor
- 10 gramm vaníliás pudingpor
- 50 ml víz
- 1 teáskanál rumaroma
A kenéshez:
- 1 darab tojás
A szóráshoz:
- ízlés szerint porcukor
- ízlés szerint őrölt fahéj
Instrukciók
- A töltelékhez az almákat megmossuk, meghámozzuk, elnegyedeljük, magházukat kiszedjük, és vékony szeletekre vágjuk. Lábasba szórjuk, megöntözzük citromlével, hozzáadjuk a cukrot, a rumaromát és a vizet, majd felforraljuk.
- 2 evőkanál hideg vízben elkeverjük a pudingport, az almákra öntjük, és folyamatosan kevergetve besűrítjük, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
- A tésztához simára keverjük a túrót, a tejet, az olajat, a porcukrot és a sót, majd beleszitáljuk a sütőporos lisztet is, majd összegyúrjuk.
- Lisztezett deszkán kb. 40x25cm-es lappá nyújtjuk, hosszában kettévágjuk, keresztben pedig 5-6 csíkra szeljük. A lapok felét átlósan bevagdossuk, 1-1,5cm távolságra egymástól, a tészta másik felére 2-3 evőkanálnyi tölteléket teszünk.
- A tojást kettéválasztjuk, a fehérjével megkenjük a lapok szélét, és a bevagdosott részt a töltelékre hajtjuk, a széleket jól összenyomkodjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, tetejüket megkenjük pár csepp tejjel összekevert tojássárgájával.
- 180 C-ra előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt megsütjük.
- Tálalás előtt fahéjas porcukorral szórjuk meg. Frissen ropogós a tészta, másnapra megpuhul.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)