Almás pite – barna rizslisztből
Almás pite - barna rizslisztből
Hozzávalók
A tésztához:
- 350 gramm barna rizsliszt
- 1 mokkáskanál só
- 6 gramm sütőpor
- 10 gramm útifűmaghéj
- 50 ml víz
- 150 gramm sertészsír
- 100 gramm cukor (édesítő)
- 1 darab tojás
- 1 darab kezeletlen citrom reszelt héja
- 1-2 evőkanál tejföl
A töltelékhez:
- 1000 gramm alma
- 1 darab citrom leve
- 100 gramm cukor
- 1 teáskanál almás süti fűszerkeverék vagy őrölt fahéj
A szóráshoz:
- 3 evőkanál gluténmentes zsemlemorzsa
A tetejére:
- 1 darab tojás
Instrukciók
- Az almák magházát eltávolítjuk, az almákat lereszeljük a reszelő nagyobbik lyukán, majd meglocsoljuk a citromlével. Hozzáadjuk a cukrot, majd egy lábasban addig pároljuk, amíg a leve elfő alóla. Kihűtjük, majd hozzákeverjük a fűszerkeveréket.
- A lisztet összekeverjük a sóval, sütőporral, útifűmaghéjjal, cukorral, reszelt citromhéjjal. A zsírt elmorzsoljuk a liszttel, majd hozzágyúrjuk a tojást, és annyi tejfölt, hogy könnyen gyúrható tésztát kapjunk.
- A tésztát két részre osztjuk, egy kisebbre és egy nagyobbra.
- A nagyobbikat lisztezett gyúrólapon kinyújtjuk a tepsi méretére (20x30cm), kicsit meglisztezzük a tészta tetejét, feltekerjük (na, ami most nem sikerült, pedig már többször készítettem ezt a tésztát), és belehelyezzük a tepsibe (most több darabban, de a lényegen nem változtatott, kézzel szépen el lehetett igazgatni).
- Megszórjuk a zsemlemorzsával, ráhalmozzuk a közben kihűlt párolt almát. Kisebb darabokban kinyújtjuk a másik lapot is, tetszőleges formával kiszaggatjuk, és az almatöltelék tetejére helyezzük őket.
- A villával felvert tojással lekenjük a tésztát, majd 180 fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt megsütjük. Hidegen szeleteljük. Tálalás előtt szórjuk meg porcukorral.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)