Aszaltgyümölcs-leves túrógombóccal
Aszaltgyümölcs-leves túrógombóccal
Hozzávalók
A leveshez:
- 300 gramm vegyes aszalt gyümölcs
- 2 mokkáskanál mézeskalács fűszerkeverék
- 1 darab narancs
- 1 darab citrom
- 200 ml frissen facsart narancslé
- 1 púpos evőkanál rizsliszt
- 200 ml főzőtejszín
- 100 ml görög joghurt
- 1-2 evőkanál cukor vagy édesítő
- 1 teáskanál só
- 10 gramm vaníliás cukor
A túrógombóchoz:
- 150 gramm félzsíros tehéntúró
- 1 darab tojás
- 20 gramm vaj
- 20 gramm porcukor vagy édesítő
- 1/2 mokkáskanál só
- 40 gramm Cassava/Gari dara vagy rizsdara
- 30 gramm apróra vágott színes aszalt vagy kandírozott gyümölcs
Instrukciók
- Először a gombócokat készítjük el. A puha vajat összekeverjük a porcukorral, a sóval és a tojással, hozzáadjuk az áttört túrót, majd a darát, végül a felaprított gyümölcsöt, és 30 percre betesszük a hűtőbe.
- Egy fazékban 1200 ml vízzel feltesszük főni a kb. fél centis kockákra felaprított vegyes aszalt gyümölcsöt. Hozzáadjuk a fűszerkeveréket, a sót, a cukrot, a vaníliás cukrot, a narancs lereszelt héját, a narancslevet, és annyi citromlevet, hogy kellemesen savanykás legyen.
- A lisztet simára keverjük a tejszínnel és a joghurttal, kicsit felhígítjuk a forró lével, majd az egészet a leveshez öntjük, és besűrítjük vele.
- Egy kisebb lábasban vizet forralunk, megsózzuk, majd a túrós masszából vizes kézzel diónyi gombócokat formázunk, és a lobogó vízbe tesszük, majd takarékra vesszük a lángot, és lassú főzéssel, 10 perc alatt készre főzzük a gombócokat.
- A levest hidegen vagy melegen tálaljuk a túrógombócokkal. A gombócokat csak tálaláskor tegyük bele, ha nem fogy el mind, külön tároljuk.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)