Először a gombócokat készítjük el. A puha vajat összekeverjük a porcukorral, a sóval és a tojással, hozzáadjuk az áttört túrót, majd a darát, végül a felaprított gyümölcsöt, és 30 percre betesszük a hűtőbe.
Egy fazékban 1200 ml vízzel feltesszük főni a kb. fél centis kockákra felaprított vegyes aszalt gyümölcsöt. Hozzáadjuk a fűszerkeveréket, a sót, a cukrot, a vaníliás cukrot, a narancs lereszelt héját, a narancslevet, és annyi citromlevet, hogy kellemesen savanykás legyen.
A lisztet simára keverjük a tejszínnel és a joghurttal, kicsit felhígítjuk a forró lével, majd az egészet a leveshez öntjük, és besűrítjük vele.
Egy kisebb lábasban vizet forralunk, megsózzuk, majd a túrós masszából vizes kézzel diónyi gombócokat formázunk, és a lobogó vízbe tesszük, majd takarékra vesszük a lángot, és lassú főzéssel, 10 perc alatt készre főzzük a gombócokat.
A levest hidegen vagy melegen tálaljuk a túrógombócokkal. A gombócokat csak tálaláskor tegyük bele, ha nem fogy el mind, külön tároljuk.