Vissza

Aszaltgyümölcs-leves túrógombóccal

Elkészítési idő 1 óra
Kategória Leves receptek
Konyha Magyar
Mennyiség 4 főre

Hozzávalók
  

A leveshez:

  • 300 gramm vegyes aszalt gyümölcs
  • 2 mokkáskanál mézeskalács fűszerkeverék
  • 1 darab narancs
  • 1 darab citrom
  • 200 ml frissen facsart narancslé
  • 1 púpos evőkanál rizsliszt
  • 200 ml főzőtejszín
  • 100 ml görög joghurt
  • 1-2 evőkanál cukor vagy édesítő
  • 1 teáskanál
  • 10 gramm vaníliás cukor

A túrógombóchoz:

  • 150 gramm félzsíros tehéntúró
  • 1 darab tojás
  • 20 gramm vaj
  • 20 gramm porcukor vagy édesítő
  • 1/2 mokkáskanál
  • 40 gramm Cassava/Gari dara vagy rizsdara
  • 30 gramm apróra vágott színes aszalt vagy kandírozott gyümölcs

Instrukciók
 

  • Először a gombócokat készítjük el. A puha vajat összekeverjük a porcukorral, a sóval és a tojással, hozzáadjuk az áttört túrót, majd a darát, végül a felaprított gyümölcsöt, és 30 percre betesszük a hűtőbe.
  • Egy fazékban 1200 ml vízzel feltesszük főni a kb. fél centis kockákra felaprított vegyes aszalt gyümölcsöt. Hozzáadjuk a fűszerkeveréket, a sót, a cukrot, a vaníliás cukrot, a narancs lereszelt héját, a narancslevet, és annyi citromlevet, hogy kellemesen savanykás legyen.
  • A lisztet simára keverjük a tejszínnel és a joghurttal, kicsit felhígítjuk a forró lével, majd az egészet a leveshez öntjük, és besűrítjük vele.
  • Egy kisebb lábasban vizet forralunk, megsózzuk, majd a túrós masszából vizes kézzel diónyi gombócokat formázunk, és a lobogó vízbe tesszük, majd takarékra vesszük a lángot, és lassú főzéssel, 10 perc alatt készre főzzük a gombócokat.
  • A levest hidegen vagy melegen tálaljuk a túrógombócokkal. A gombócokat csak tálaláskor tegyük bele, ha nem fogy el mind, külön tároljuk.  

Jegyzetek

Köszönjük a receptet:

Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)
Kulcsszó aszalt gyümölcs, gluténmentes, gombóc, leves, túró, túrógombóc