Datolyás almás pite
Datolyás almás pite
Hozzávalók
A tésztához:
- 150 gramm kókuszreszelék
- 50 gramm olvasztott kókuszzsír
- 80 gramm porrá őrölt édesítő (eritrit)
- 6 darab tojás
- 1/4 mokkáskanál só
- 1 teáskanál vanília aroma
A krémhez:
- 4 darab alma savanykás, közepes méretű
- 2-3 evőkanál útifűmaghéj attól függ, hogy mennyire lédús az alma
- 2 evőkanál frissen facsart citromlé
- 150 gramm datolya puha, magozott
- 1 mokkáskanál őrölt fahéj
- 5-6 szem datolya a díszítéshez
Instrukciók
- A kókuszreszeléket kávédarálóval liszt állagúra őröljük. A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját az eritrittel, a kókuszzsírral és a vaníliával fehéredésig, krémes állagúra keverjük, majd hozzákeverjük a ledarált kókuszreszeléket. A tojásfehérjét a sóval kemény habbá verjük, és óvatosan beleforgatjuk a tojássárgájás masszába.
- Egy szilikon pite vagy tortaformába (használhatunk fémet is, akkor béleljük ki sütőpapírral!) öntjük a masszát, és 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt megsütjük. Ezután teljesen kihűtjük.
- Amíg hűl, elkészítjük a datolyás almakrémet. Az almákat megtisztítjuk, meghámozzuk, felkockázzuk, aprító gépbe tesszük (kézi botmixer is jó). A datolyákat is feldaraboljuk, és az almához adjuk. Hozzáöntjük a citromlevet és a fahéjat.
- Addig aprítjuk a géppel, amíg majdnem homogén állagú krémet kapunk (az almadarabok és a datolyadarabok éppen látszanak még benne). Ezután hozzákeverjük az útifűmaghéjat, és 15 percre félretesszük pihenni, ami alatt szilárdabb állagúvá válik.
- A kihűlt tészta tetejére halmozzuk a krémet, elsimítjuk rajta egyenletesen, a tetejét pedig pár szem félbevágott datolyával díszítjük.
- Az eredeti receptben 250 gramm kókuszreszelék szerepel, én csak 150 grammot tettem bele, de szerintem 100 gramm is elég bele, mert pillanatok alatt felszívta a nedvességet, alig lehetett keverni, a tészta egy kicsit tömör lett, de ízre nagyon finom.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)