Vissza

Datolyás almás pite

Kategória Édes sütemények
Konyha Amerikai
Mennyiség 1 tepsi

Hozzávalók
  

A tésztához:

  • 150 gramm kókuszreszelék
  • 50 gramm olvasztott kókuszzsír
  • 80 gramm porrá őrölt édesítő (eritrit)
  • 6 darab tojás
  • 1/4 mokkáskanál
  • 1 teáskanál vanília aroma

A krémhez:

  • 4 darab alma savanykás, közepes méretű
  • 2-3 evőkanál útifűmaghéj attól függ, hogy mennyire lédús az alma
  • 2 evőkanál frissen facsart citromlé
  • 150 gramm datolya puha, magozott
  • 1 mokkáskanál őrölt fahéj
  • 5-6 szem datolya a díszítéshez

Instrukciók
 

  • A kókuszreszeléket kávédarálóval liszt állagúra őröljük. A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját az eritrittel, a kókuszzsírral és a vaníliával fehéredésig, krémes állagúra keverjük, majd hozzákeverjük a ledarált kókuszreszeléket. A tojásfehérjét a sóval kemény habbá verjük, és óvatosan beleforgatjuk a tojássárgájás masszába.
  • Egy szilikon pite vagy tortaformába (használhatunk fémet is, akkor béleljük ki sütőpapírral!) öntjük a masszát, és 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt megsütjük. Ezután teljesen kihűtjük.
  • Amíg hűl, elkészítjük a datolyás almakrémet. Az almákat megtisztítjuk, meghámozzuk, felkockázzuk, aprító gépbe tesszük (kézi botmixer is jó). A datolyákat is feldaraboljuk, és az almához adjuk. Hozzáöntjük a citromlevet és a fahéjat.
  • Addig aprítjuk a géppel, amíg majdnem homogén állagú krémet kapunk (az almadarabok és a datolyadarabok éppen látszanak még benne). Ezután hozzákeverjük az útifűmaghéjat, és 15 percre félretesszük pihenni, ami alatt szilárdabb állagúvá válik.
  • A kihűlt tészta tetejére halmozzuk a krémet, elsimítjuk rajta egyenletesen, a tetejét pedig pár szem félbevágott datolyával díszítjük.
  • Az eredeti receptben 250 gramm kókuszreszelék szerepel, én csak 150 grammot tettem bele, de szerintem 100 gramm is elég bele, mert pillanatok alatt felszívta a nedvességet, alig lehetett keverni, a tészta egy kicsit tömör lett, de ízre nagyon finom. 

Jegyzetek

Köszönjük a receptet:

Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)
Kulcsszó alma, almás, almás pite, datolya, édes sütemény, gluténmentes, pite