Sign In

Forgácsfánk

 

Forgácsfánk

Elkészítési idő 1 óra 30 perc
Kategória Édes sütemények
Konyha Magyar
Mennyiség 4 főre

Hozzávalók
  

  • 160-170 gramm Miklós' Universal mix liszt függ a tojás nagyságától
  • 6 gramm sütőpor
  • 2 darab tojás
  • 1 csipet
  • 50 gramm kristálycukor
  • 1 darab kezeletlen narancs reszelt héja
  • szükség szerint rizsliszt a nyújtáshoz
  • szükség szerint étolaj a sütéshez
  • ízlés szerint porcukor a szóráshoz

Instrukciók
 

  • Tegyük a lisztet gyúródeszkára, adjuk hozzá a sót és a tojásokat. Gyúrjuk össze a hozzávalókat egynemű, sima tésztává, majd csomagoljuk be folpackba, és hagyjuk pihenni fél órát. Nem kell a tésztának olyan keménynek lennie, mint a normál gyúrt tésztának, amit vízben főzünk ki, hanem puha, de nem ragadós állagúnak kell lennie.
  • Közben mossuk meg a narancsot, reszeljük le a héját. A fél óra letelte után nyújtsuk ki a tésztát 2-3 mm vastagra, szórjuk meg kristálycukorral és a lereszelt narancshéjjal (bele is lehet gyúrni a tésztába), majd sodorjuk át a sodrófával úgy, hogy a cukor és a narancshéj beleragadjon a tésztába.
  • Vágjuk fel derelyemetélővel 0,5-1cm-es csíkokra, mint a széles metéltet.
  • Terítsük szét a lisztezett gyúródeszkán, és hagyjuk fél órát száradni, majd süssük aranysárgára bő, forró olajban. Ha kisültek, tegyük őket konyhai törlőkendőre, hogy a felesleges olajat felszívja. Tálaláskor szórjuk meg porcukorral. Kekszszerűen ropogós fánkok lesznek.
  • Ha gyerekeknek készítjük farsangi bulira, érdemes picit megszínezni a tésztát, nagy sikert fog aratni. Pihentetés után 4 részre osztjuk a tésztát, és néhány csepp ételfestékkel vagy természetes színezékkel (céklapor, spenót, sárgarépalé, kurkuma, sáfrány, áfonya stb.) megszínezzük.  

Jegyzetek

Köszönjük a receptet:

Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)
Kulcsszó édes sütemény, fánk, forgácsfánk, gluténmentes

 

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating