Francia diós krémes
Francia diós krémes
Hozzávalók
A mézes laphoz:
- 200 gramm Miklós' Universal mix
- 200 gramm Nutri Free mix per Pane
- 100 gramm porcukor
- 2 evőkanál méz
- 100 gramm vaj
- 2 darab tojás
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1-2 evőkanál tej
A diós piskótához:
- 6 darab tojás
- 150 gramm cukor
- 3 evőkanál víz
- 50 ml napraforgóolaj
- 150 gramm rizsliszt
- 1/2 csomag sütőpor
- 150 gramm darált dió
A krémhez:
- 3 darab tojássárgája
- 2 csomag vaníliás pudingpor
- 100 gramm kristálycukor
- 700 ml tej
- 120 gramm porcukor
- 250 gramm margarin
Instrukciók
- Mézes lap: A sütőt előmelegítjük 190 fokra. A mézes lap hozzávalóiból közepesen lágy tésztát gyúrunk. Kétfelé vesszük, és 2 lapot sütünk egy 30 x 38 cm-es tepsi hátulján (nekem a legnagyobb tepsim 22 x 38 cm, így kicsit magasabb lett a süti), egyenként 6-7 perc alatt.
- Diós piskóta: A diós piskótához a tojássárgájákat habosra keverjük 10 dkg cukorral, vízzel, olajjal, majd hozzáadjuk a diót, és apránként a sütőporral elkevert lisztet.
- A fehérjét a maradék 50 gramm cukorral kemény habbá verjük, és óvatosan, apránként belekeverjük a diós-lisztes masszába. Sütőpapírral bélelt tepsibe (amin a lapokat sütöttük) öntjük a masszát, és 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük. Tűpróba!
- Krém: A krémhez a tojássárgájákat a 100 gramm kristálycukorral, a tejjel és a pudingporral alaposan kikeverjük, majd folytonos kevergetés mellett sűrűre főzzük. A margarint kikeverjük a 120 gramm porcukorral, és ha kihűlt a krém, összedolgozzuk a kettőt.
- Az egyik mézes lapot tálcára tesszük, a krém felét rákenjük, erre jön a diós piskóta, amire a krém másik fele kerül. Végül a második mézes lappal befedjük. A tetejét porcukorral szórjuk meg.
- Fázisfotók sajnos nincsenek, mert a gépem felmondta a szolgálatot, de szerencsére a végeredményt azért már meg tudtam örökíteni.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)