Sign In

Receptek

Karamellás gluténmentes csokitorta rizslisztből

Karamellás gluténmentes csokitorta rizslisztből


Megint nekiszaladtam a dobos tortának, hát ez lett belőle! Nekem kicsit macerás volt a laponkénti keverés, sütés, így egyszerűbb volt megcsinálni. Fogyókúrázóknak nem ajánlom, mert egy durva kalóriabomba!

Karamellás csokitorta rizslisztből gluténmentes mentesmagazin

Karamellás csokitorta rizslisztből (Gluténmentes)

Megint nekiszaladtam a dobos tortának, hát ez lett belőle! Nekem kicsit macerás volt a laponkénti keverés, sütés, így egyszerűbb volt megcsinálni. Fogyókúrázóknak nem ajánlom, mert egy durva kalóriabomba!
Elkészítési idő 2 óra
Kategória Édes sütemények, Torta receptek
Konyha Magyar
Mennyiség 12 szelet

Hozzávalók
  

A tortalapokhoz:

  • 800 gramm rizsliszt
  • 140 gramm Rama margarin
  • 240 gramm porcukor
  • 2 teáskanál vaníliás cukor
  • 1 mokkáskanál
  • 2 darab tojás
  • 15 gramm szalalkáli
  • 4 evőkanál tej
  • 20 gramm rizsliszt a nyújtáshoz

A krémhez:

  • 6 darab tojás
  • 200 gramm porcukor
  • 200 gramm étcsokoládé
  • 2 teáskanál rumaroma
  • 250 gramm puha vaj

A karamellhez:

  • 180 gramm kristálycukor
  • 1 mk vaj

A lapok lekenéséhez:

  • 1,5 dl tej
  • 1 teáskanál vaníliaaroma

Instrukciók
 

  • A tortalapokhoz a margarint elmorzsoljuk a liszttel, majd összegyúrjuk az édesítővel, a sóval, a tojásokkal, és a tejben elkevert szalalkálival. Jól gyúrható, nem ragacsos tésztát kell kapnunk. A tésztát 8 részre osztjuk.
  • Egy meglisztezett sütőpapíron vékonyra kinyújtjuk. Ráteszünk egy 26 cm-es tortaformát, és késsel körbevágjuk. A maradék tésztát hozzágyúrjuk a következő gombóchoz.
  • A tésztalapot a papírral együtt sütőlapra tesszük, és 180 fokos sütőben kb. 10 perc alatt világosra sütjük. 8 lapot sütünk, bár a tortához csak 6 szükséges, de ha véletlenül eltörne egy lap, legyen tartalék.
  • A törött vagy maradék lapokat kekszmorzsaként fel tudjuk később használni. A megsült lapot a papírral együtt rácsra csúsztatjuk.
  • Ezután elkészítjük a karamellt. A cukrot felolvasztjuk, világosbarnára karamellizáljuk, majd egy vajjal vékonyan megkent alufóliára vékonyan kiöntjük, majd amikor kihűlt, húsklopfolóval összetörjük. A nagyon apróra tört részt hozzákeverjük a krémhez.
  • Ha megsültek a lapok, elkészítjük a krémet is. A tojásokat az édesítővel gőz fölött, kézi haberővel kevergetve besűrítjük, lehúzzuk a tűzről, beleaprítjuk az étcsokoládét, és kevergetve felolvasztjuk benne. Amikor kihűlt, hozzákeverjük a rumaromát, az apróra tört karamellt, és a puha vajjal habosra keverjük.
  • Egy lapot a tortás tálra helyezünk, ecsettel megkenjük a vaníliaaromával összekevert tejjel. Hagyjuk, hogy jól beszívja a tejet, különben nagyon száraz lesz a torta.
  • A krémet elosztjuk 7 részre, hogy az oldalára és a tetejére is jusson belőle. A lapokat egyenletesen megkenjük, minden lapot meglocsolunk a tejjel, majd kívülről is megkenjük a csokikrémmel, végül beszórjuk az apróra tört karamellel. Egy éjszakát hűvös helyen pihenni hagyjuk. 

Jegyzetek

Köszönjük a receptet:

Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)
Kulcsszó csokitorta, gluténmentes, torta

 

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating