Karamellás gluténmentes csokitorta rizslisztből
Megint nekiszaladtam a dobos tortának, hát ez lett belőle! Nekem kicsit macerás volt a laponkénti keverés, sütés, így egyszerűbb volt megcsinálni. Fogyókúrázóknak nem ajánlom, mert egy durva kalóriabomba!
Karamellás csokitorta rizslisztből (Gluténmentes)
Megint nekiszaladtam a dobos tortának, hát ez lett belőle! Nekem kicsit macerás volt a laponkénti keverés, sütés, így egyszerűbb volt megcsinálni. Fogyókúrázóknak nem ajánlom, mert egy durva kalóriabomba!
Hozzávalók
A tortalapokhoz:
- 800 gramm rizsliszt
- 140 gramm Rama margarin
- 240 gramm porcukor
- 2 teáskanál vaníliás cukor
- 1 mokkáskanál só
- 2 darab tojás
- 15 gramm szalalkáli
- 4 evőkanál tej
- 20 gramm rizsliszt a nyújtáshoz
A krémhez:
- 6 darab tojás
- 200 gramm porcukor
- 200 gramm étcsokoládé
- 2 teáskanál rumaroma
- 250 gramm puha vaj
A karamellhez:
- 180 gramm kristálycukor
- 1 mk vaj
A lapok lekenéséhez:
- 1,5 dl tej
- 1 teáskanál vaníliaaroma
Instrukciók
- A tortalapokhoz a margarint elmorzsoljuk a liszttel, majd összegyúrjuk az édesítővel, a sóval, a tojásokkal, és a tejben elkevert szalalkálival. Jól gyúrható, nem ragacsos tésztát kell kapnunk. A tésztát 8 részre osztjuk.
- Egy meglisztezett sütőpapíron vékonyra kinyújtjuk. Ráteszünk egy 26 cm-es tortaformát, és késsel körbevágjuk. A maradék tésztát hozzágyúrjuk a következő gombóchoz.
- A tésztalapot a papírral együtt sütőlapra tesszük, és 180 fokos sütőben kb. 10 perc alatt világosra sütjük. 8 lapot sütünk, bár a tortához csak 6 szükséges, de ha véletlenül eltörne egy lap, legyen tartalék.
- A törött vagy maradék lapokat kekszmorzsaként fel tudjuk később használni. A megsült lapot a papírral együtt rácsra csúsztatjuk.
- Ezután elkészítjük a karamellt. A cukrot felolvasztjuk, világosbarnára karamellizáljuk, majd egy vajjal vékonyan megkent alufóliára vékonyan kiöntjük, majd amikor kihűlt, húsklopfolóval összetörjük. A nagyon apróra tört részt hozzákeverjük a krémhez.
- Ha megsültek a lapok, elkészítjük a krémet is. A tojásokat az édesítővel gőz fölött, kézi haberővel kevergetve besűrítjük, lehúzzuk a tűzről, beleaprítjuk az étcsokoládét, és kevergetve felolvasztjuk benne. Amikor kihűlt, hozzákeverjük a rumaromát, az apróra tört karamellt, és a puha vajjal habosra keverjük.
- Egy lapot a tortás tálra helyezünk, ecsettel megkenjük a vaníliaaromával összekevert tejjel. Hagyjuk, hogy jól beszívja a tejet, különben nagyon száraz lesz a torta.
- A krémet elosztjuk 7 részre, hogy az oldalára és a tetejére is jusson belőle. A lapokat egyenletesen megkenjük, minden lapot meglocsolunk a tejjel, majd kívülről is megkenjük a csokikrémmel, végül beszórjuk az apróra tört karamellel. Egy éjszakát hűvös helyen pihenni hagyjuk.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)