Mazsolás almagombóc
Mazsolás almagombóc
Hozzávalók
A gombóchoz:
- 750 gramm alma
- 50 ml citromlé
- 70 gramm mazsola
- 2 evőkanál rum
- 200 gramm Miklós' Universal mix
- 2 evőkanál kristálycukor
- 1/4 mk só
- 1 darab tojás
Az öntethez:
- 50 gramm vaj
- 3 evőkanál méz
- 1 mokkáskanál őrölt fahéj
Instrukciók
- A megmosott, meghámozott almát durvára lereszeljük, összekeverjük a citromlével, hogy ne barnuljon meg. A mazsolát meglocsoljuk a rummal.
- A lisztet a cukorral, a sóval és a mazsolával összekeverjük. A tojást villával felverjük, ráöntjük a reszelt almára, majd a lisztes eleggyel összekeverjük. Ha nagyon lágy a massza, mert túl nedvdús az alma, egy kevés lisztet még lehet hozzáadni. Pihentessük 10-15 percig, amíg az öntetet elkészítjük.
- A vajat felolvasztjuk, a mézet és a fahéjat hozzáadjuk, és egy kicsit megkaramellizáljuk.
- A 15 perc letelte után bevizezett kézzel kb. 20 darab kis gombócot készítünk, és enyhén sós, forrásban lévő vízben, lassú forralással, kb. 15-20 perc alatt megfőzzük. Szűrőkanállal kiemeljük, lecsöpögtetjük, és tálaláskor a fahéjas-mézes öntettel leöntjük.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)