Meggyel töltött fánk
Meggyel töltött fánk
Hozzávalók
A tésztához:
- 400 gramm Nutri Free mix per Pane
- 2 evőkanál napraforgóolaj
- 3 evőkanál kristálycukor
- 1 mokkáskanál só
- 0,5 darab citrom reszelt héja
- 1 evőkanál citromlé
- 250 ml natúr joghurt
- 20 gramm friss élesztő
- 2 darab tojássárgája
Tölteni:
- 200 gramm meggybefőtt vagy lekvár
Instrukciók
Tészta:
- A joghurtot meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt egy kevés cukorral, és megvárjuk, amíg felfut.
- Minden hozzávalót a robotgép üstjébe mérünk, és ruganyos tésztává dolgozzuk. Letakarva fél órát pihentetjük a gép táljában, majd újra átgyúrjuk. Kiolajozott kelesztőtálban hűtőbe tesszük egy éjszakára.
- Mielőtt sütni szeretnénk, előtte egy órával érdemes kivenni, hogy szoba-hőmérsékletűre felmelegedjen. Lisztezett deszkán fél cm vékonyra nyújtjuk, és 6 cm átmérőjű köröket vágunk ki belőle pogácsaszaggatóval.
Tölteni:
- Egy-egy körre 3-3 szem lecsepegtetett meggyet fektetünk és letakarjuk egy másik tésztalappal. A széleit jól összenyomkodjuk, hogy ne essen ki a meggy.
- Bő, közepesen forró olajban mindkét oldalukat megsütjük. Konyhai papírtörlőn leitatjuk a felesleges olajat. Tálalásnál meghintjük vaníliás porcukorral.
- Ez az eredeti recept, én fele adagot készítettem gluténmentesen, és csak 1-1 szem meggyet tettem bele. A tészták szélét villával nyomkodtam le, de így is kinyíltak, és megszöktek a meggyek, mert olyan pufira fújódtak fel a fánkok, mint egy teniszlabda :). Azért néhányban benne maradt, és finom volt meggyel is, meg nélküle is.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)