Paprikás krumpli nokedlival
Paprikás krumpli nokedlival
Hozzávalók
- 1500 gramm burgonya
- 2 pár virsli
- 50 gramm füstölt szalonna
- 1 fej nagyobb vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 darab zöldpaprika
- 1 darab paradicsom
- 1 evőkanál zsír
- 1 evőkanál fűszerpaprika
- 1 mokkáskanál őrölt kömény
A nokedlihoz:
- 200 gramm kukoricaliszt vagy rizsliszt
- 2 darab tojás
- 1 mokkáskanál só
- kb. 100 ml víz
Instrukciók
- A burgonyát megtisztítjuk, megmossuk, kockákra vágjuk. A hagymát, a fokhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. A zöldpaprikát megmossuk, kicsumázzuk, és szeletekre vágjuk. A paradicsomot pár pillanatra szűrőkanállal forró vízbe mártjuk, lehúzzuk a héját, és cikkekre vágjuk.
- Egy lábasban felolvasztjuk a zsírt, beletesszük az apró kockára vágott szalonnát, kisütjük a zsírját, egy részét áttesszük egy másik lábasba, majd a maradék zsírhoz hozzáadjuk a hagymát, megdinszteljük rajta, hozzáadjuk a fokhagymát, a pirospaprikát, az őrölt köményt, egy kevés vízzel felöntjük és elkeverjük.
- Beletesszük a burgonyát, a zöldpaprikát, a paradicsomot, megsózzuk, lefedjük, és lassú tűzön kb. 30 perc alatt puhára főzzük. Az utolsó 10 percben hozzáadjuk az egyik pár felkarikázott virslit is.
- Közben elkészítjük a nokedlit. Egy tálban összekeverjük a hozzávalókat, annyi vizet adunk hozzá, hogy jól keverhető, de ne folyós tészta legyen. Lobogó sós vízbe szaggatjuk, pár perc alatt kifőzzük, leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, majd a kisütött szalonnazsírra tesszük, és összekeverjük.
- Amikor a paprikás krumpli készen van, hozzákeverjük a nokedlit. A másik pár virsliből rózsákat készítünk, és tálaláskor a krumpli tetejére tesszük, valamint egy kevés tejfölt is tehetünk rá. Tetszőleges savanyúsággal tálaljuk, én céklasalátával szeretem.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)