Vissza

Paprikás krumpli nokedlival

Elkészítési idő 50 perc
Kategória Főétel
Konyha Magyar
Mennyiség 4 főre

Hozzávalók
  

  • 1500 gramm burgonya
  • 2 pár virsli
  • 50 gramm füstölt szalonna
  • 1 fej nagyobb vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 darab zöldpaprika
  • 1 darab paradicsom
  • 1 evőkanál zsír
  • 1 evőkanál fűszerpaprika
  • 1 mokkáskanál őrölt kömény

A nokedlihoz:

  • 200 gramm kukoricaliszt vagy rizsliszt
  • 2 darab tojás
  • 1 mokkáskanál
  • kb. 100 ml víz

Instrukciók
 

  • A burgonyát megtisztítjuk, megmossuk, kockákra vágjuk. A hagymát, a fokhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. A zöldpaprikát megmossuk, kicsumázzuk, és szeletekre vágjuk. A paradicsomot pár pillanatra szűrőkanállal forró vízbe mártjuk, lehúzzuk a héját, és cikkekre vágjuk.
  • Egy lábasban felolvasztjuk a zsírt, beletesszük az apró kockára vágott szalonnát, kisütjük a zsírját, egy részét áttesszük egy másik lábasba, majd a maradék zsírhoz hozzáadjuk a hagymát, megdinszteljük rajta, hozzáadjuk a fokhagymát, a pirospaprikát, az őrölt köményt, egy kevés vízzel felöntjük és elkeverjük.
  • Beletesszük a burgonyát, a zöldpaprikát, a paradicsomot, megsózzuk, lefedjük, és lassú tűzön kb. 30 perc alatt puhára főzzük. Az utolsó 10 percben hozzáadjuk az egyik pár felkarikázott virslit is.
  • Közben elkészítjük a nokedlit. Egy tálban összekeverjük a hozzávalókat, annyi vizet adunk hozzá, hogy jól keverhető, de ne folyós tészta legyen. Lobogó sós vízbe szaggatjuk, pár perc alatt kifőzzük, leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, majd a kisütött szalonnazsírra tesszük, és összekeverjük.
  • Amikor a paprikás krumpli készen van, hozzákeverjük a nokedlit. A másik pár virsliből rózsákat készítünk, és tálaláskor a krumpli tetejére tesszük, valamint egy kevés tejfölt is tehetünk rá. Tetszőleges savanyúsággal tálaljuk, én céklasalátával szeretem.  

Jegyzetek

Köszönjük a receptet:

Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)
Kulcsszó főétel, gluténmentes, krumpli, nokedli, paprika, paprikás, paprikás krumpli, tészta