Sajtos burgonyakrokett
Sajtos burgonyakrokett
Hozzávalók
- 500 gramm burgonya
- 2 darab tojás
- 1 teáskanál só
- 100 gramm rizsliszt
- 150 gramm reszelt sajt fele füstölt is lehet
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 késhegynyi szerecsendió
- 1 késhegynyi őrölt bors
A sütéshez:
- 30 gramm gluténmentes zsemlemorzsa
- 400 ml étolaj
Instrukciók
- A megtisztított, megmosott krumplit kisebb kockákra vágjuk, sós vízben puhára főzzük. Amikor megfőtt, leszűrjük, alaposan lecsepegtetjük, és krumplinyomóval áttörjük.
- Amíg hűl, lereszeljük a sajtot, kimérjük a lisztet, előkészítjük a zsemlemorzsát egy kisebb tálba.
- A krumplit ízesítjük a sóval, szerecsendióval, fokhagymakrémmel (zúzott fokhagymával), borssal, majd hozzáadjuk az egyik egész tojást és a másiknak a sárgáját. Simára keverjük, majd a reszelt sajtot is beleszórjuk. Végül a lisztet kanalanként hozzáadjuk, jól összekeverjük, és öt percet pihentetjük.
- Kézzel diónyi darabokat szakítunk, ujjnyi rudakat sodrunk belőle, és megforgatjuk először lisztben, majd a felvert, maradék tojásfehérjében, végül a zsemlemorzsában.
- Bő, forró olajban pár perc alatt pirosra, ropogósra sütjük őket. Konyhai papírtörlőre tesszük, hogy a felesleges olajat felszívja. Melegen, köretként vagy fokhagymás mártogatóval, esetleg friss salátával önállóan kínáljuk.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)