Sign In

Sonkás fánk

 

Sonkás fánk

Elkészítési idő 2 óra
Kategória Sós sütemények
Konyha Magyar
Mennyiség 9 db

Hozzávalók
  

A tésztához:

  • 10 gramm friss élesztő
  • 130 ml langyos tej
  • 1 teáskanál cukor
  • 250 gramm Miklós' Universal mix liszt
  • 1 púpozott teáskanál útifűmaghéj
  • 1 darab tojás
  • 1 teáskanál
  • 60 gramm margarin

A töltelékhez:

  • 100 gramm főtt sonka vagy tarja
  • 1 evőkanál tejföl
  • 1 teáskanál mustár
  • 1/2 mokkáskanál őrölt fekete bors
  • 30 gramm reszelt sajt

A sütéshez:

  • 500 ml étolaj

A tetejére:

  • 200 ml tejföl
  • 50 gramm reszelt sajt

Instrukciók
 

  • Az élesztőt a langyos tejben a cukorral felfuttatjuk. A lisztet (az útifűmaghéjjal) a robotgép táljába szitáljuk, majd a tojással, a sóval és a felfuttatott élesztővel dagasztani kezdjük. Néhány perc elteltével az olvasztott (nem forró) margarint is apránként beledolgozzuk. Addig dagasztjuk a géppel, amíg a tészta elválik az edény falától.
  • Kicsit belisztezzük a tészta tetejét, egy műanyag fóliával beborítjuk, és a tálat letakarjuk egy tiszta konyharuhával. Langyos, huzatmentes helyen kb. 30 perc alatt a duplájára kelesztjük (függ a légtér hőmérsékletétől, ha hűvösebb van, lassabban kel meg a tészta).
  • Amíg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket. A főtt sonkához adjuk a tejfölt, és botmixerrel összeaprítjuk. Hozzáadjuk a borsot, mustárt, reszelt sajtot, és krémesre keverjük.
  • A megkelt tésztát olajozott szilikon nyújtólapra borítjuk, kb. 1 cm vastagságúra kinyújtjuk, és egy 7 cm-es pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Minden második lapra teszünk egy teáskanálnyi tölteléket, majd a másik lappal beborítjuk.
  • A széleket jól összenyomkodjuk, majd kézzel kicsit gömbölyűre igazítjuk a tésztát. Az olajozott lapon hagyjuk a fánkokat pihenni még 15 percig, majd közepesen forró olajban, először fedő alatt sütjük 1-1, 5 percig, majd megfordítjuk, és további 1-1, 5 percig sütjük fedő nélkül.
  • Egyszerre csak kevés fánkot tegyünk az olajba, mert jó nagyra meg fognak nőni. A megsült fánkokat konyhai papírtörlőre téve csöpögtessük le, majd még forrón, kenjük meg tejföllel, és szórjuk meg reszelt sajttal.  

Jegyzetek

Köszönjük a receptet:

Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)
Kulcsszó fánk, gluténmentes, sonka, sós, sós sütemény

 

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating