Az élesztőt a langyos tejben a cukorral felfuttatjuk. A lisztet (az útifűmaghéjjal) a robotgép táljába szitáljuk, majd a tojással, a sóval és a felfuttatott élesztővel dagasztani kezdjük. Néhány perc elteltével az olvasztott (nem forró) margarint is apránként beledolgozzuk. Addig dagasztjuk a géppel, amíg a tészta elválik az edény falától.
Kicsit belisztezzük a tészta tetejét, egy műanyag fóliával beborítjuk, és a tálat letakarjuk egy tiszta konyharuhával. Langyos, huzatmentes helyen kb. 30 perc alatt a duplájára kelesztjük (függ a légtér hőmérsékletétől, ha hűvösebb van, lassabban kel meg a tészta).
Amíg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket. A főtt sonkához adjuk a tejfölt, és botmixerrel összeaprítjuk. Hozzáadjuk a borsot, mustárt, reszelt sajtot, és krémesre keverjük.
A megkelt tésztát olajozott szilikon nyújtólapra borítjuk, kb. 1 cm vastagságúra kinyújtjuk, és egy 7 cm-es pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Minden második lapra teszünk egy teáskanálnyi tölteléket, majd a másik lappal beborítjuk.
A széleket jól összenyomkodjuk, majd kézzel kicsit gömbölyűre igazítjuk a tésztát. Az olajozott lapon hagyjuk a fánkokat pihenni még 15 percig, majd közepesen forró olajban, először fedő alatt sütjük 1-1, 5 percig, majd megfordítjuk, és további 1-1, 5 percig sütjük fedő nélkül.
Egyszerre csak kevés fánkot tegyünk az olajba, mert jó nagyra meg fognak nőni. A megsült fánkokat konyhai papírtörlőre téve csöpögtessük le, majd még forrón, kenjük meg tejföllel, és szórjuk meg reszelt sajttal.