Sonkás túrógombóc
Sonkás túrógombóc
Hozzávalók
A gombóchoz:
- 3 darab tojás
- 2 evőkanál tejföl
- 500 gramm tehéntúró
- 5 evőkanál Cassava dara
- 1 teáskanál só
- 250 gramm főtt sonka
A forgatáshoz:
- 1-2 evőkanál olaj
- 5 evőkanál gluténmentes zsemlemorzsa
- 3-4 evőkanál szezámmag
Az öntethez:
- 450 gramm tejföl
- 1 mokkáskanál fokhagymapor
- 1 teáskanál ételízesítő
- 1 csipet só
- 0,5 mokkáskanál őrölt tarka bors
Instrukciók
- A tojások sárgáját a tejföllel és a sóval simára keverjük, hozzáadjuk a túrót, villával alaposan összetörjük, majd hozzákeverjük a darát, a sót, az apró kockákra vágott sonkát, és végül a kemény habbá vert fehérjét. Minimum 1 órára hűtőbe tesszük.
- Közben elkészítjük a forgatáshoz a morzsát, és az öntetet. Az olajon megpirítjuk a zsemlemorzsát és a szezámmagot. A tejfölbe belekeverjük a hozzávalókat, és tálalásig betesszük a hűtőbe.
- Az 1 óra letelte után a hűtőből kivett masszából vizes kézzel pingpong labdánál kicsit nagyobb gombócokat készítünk, és lobogva forró sós vízbe tesszük őket. Amikor a gombócok feljöttek a víz tetejére, takarékra állítjuk a hőt, és még 6-7 percig főzzük a gombócokat, majd leszűrjük, és meghempergetjük őket a szezámmagos prézliben.
- Tálaláskor a fűszeres tejföllel kínáljuk. Ha nem fogy el mind, másnapra is nagyon finom puha marad.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)