Sütőtökös torta
Sütőtökös torta
Hozzávalók
A töltelékhez:
- 1000 gramm sütőtök
- 1 teáskanál citromlé
- 1 darab narancs leve
- 100 gramm barna cukor
- 2 darab tojás
- 1/2 mokkáskanál só
- 1/2 mokkáskanál őrölt fehér bors
- 1 mokkáskanál mézes sütemény fűszerkeverék
A tésztához:
- 100 gramm gluténmentes háztartási keksz
- 100 gramm darált dió
- 3 darab tojásfehérje
- 60 gramm barna cukor
A forma kikenéséhez:
- szükség szerint vaj
A tetejére:
- 2 evőkanál szeletelt mandula
Instrukciók
- A sütőtököt megmossuk, feldaraboljuk, a magokat eltávolítjuk, majd 200 C fokra előmelegített sütőben kb. 45 perc alatt puhára sütjük, majd kihűtjük. Közben a kekszet és a diót megdaráljuk, a tojásfehérjéket a cukorral kemény habbá verjük, majd a kekszet és a diót belekeverjük.
- Egy 26 cm-es kapcsos tortaformát kivajazunk, a diós masszát belekanalazzuk, egyenesre simítjuk a tetejét, majd 10 percre betesszük a forró sütőbe.
- A megsült tököt botmixerrel pürésítjük, a citromlével, a narancs kifacsart levével, a tojásokkal, a cukorral és a fűszerekkel habosra keverjük, majd az elősütött tésztára öntjük.
- A tetejét megszórjuk a szeletelt mandulával. Visszatesszük a sütőbe, és 170 C fokon 45 perc alatt készre sütjük.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)