Szilvás krémes
Szilvás krémes
Hozzávalók
A tepsihez:
- 30 gramm margarin
- 2 evőkanál gluténmentes zsemlemorzsa
- 1 evőkanál kristálycukor
- 1 mokkáskanál fahéj
- 1200 gramm szilva
A piskótához:
- 9 darab tojás
- 9 evőkanál kristálycukor
- 9 evőkanál Miklós' Universal mix vagy rizsliszt
- 12 gramm sütőpor
- 1 evőkanál kakaó
A krémhez:
- 40 gramm vaníliás pudingpor
- 400 ml tej
- 4 evőkanál kristálycukor
- 250 gramm margarin
- 200 gramm porcukor
A tetejére:
- 80 gramm étcsokoládé
Instrukciók
- A szilvát megmossuk, kimagozzuk.
- Egy 35x25 cm-es tepsit sütőpapírral kibélelünk, margarinnal megkenjük, majd zsemlemorzsával meghintjük. A fél szilvákat üregükkel felfelé rárakjuk, a cukorral megszórjuk, fahéjjal meghintjük.
- Elkészítjük a piskótatésztát. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját a cukorral fehéredésig keverjük, hozzáadjuk a lisztet, az átszitált sütőport. A tojások fehérjéből kemény habot verünk, majd óvatosan beleforgatjuk a tojássárgás masszához. Egyneművé keverjük.
- A krém 2/3-át a szilvára öntjük és egyenletesen elsimítjuk. A maradék masszába 1ek kakaóport keverünk. A többi tésztára csurgatjuk, majd egy kicsit bele is keverjük egy pálcikával. 180 C fokra előmelegített sütőben, 25-30 perc alatt készre sütjük.
- Fogpiszkálót beleszúrva ellenőrizzük, hogy megsült-e a belseje. Ha megsült, deszkára borítjuk, tetejéről a sütőpapírt lehúzzuk, megvárjuk, amíg kihűl.
- A krémhez a vaníliás pudingporból a cukorral, tejjel sűrű pudingot főzünk, kihűtjük. Amíg hűl, a margarint a porcukorral habosra keverjük. A kihűlt pudingot apránként adagoljuk hozzá, keverjük össze, majd ezt a krémet a szilvára simítjuk.
- 60 percre hűtőbe tesszük, amíg „meghúz” a teteje, majd megszórjuk reszelt csokoládéval.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)