Tormás virslileves
Tormás virslileves
Hozzávalók
- 100 gramm füstölt szalonna
- 1 evőkanál napraforgóolaj
- 1 fej közepes vöröshagyma
- 3 darab közepes sárgarépa
- 3 darab közepes fehérrépa
- 1 evőkanál só
- 1 teáskanál ételízesítő
- 1/2 mokkáskanál őrölt fekete bors
- 150 ml tejföl vagy tejszín
- 2 evőkanál reszelt torma vagy majonézes tormakrémmel még finomabb
- 1 púpozott evőkanál rizsliszt
- 2 pár virsli
- 1/2 csokor petrezselyem
A levesbetéthez:
- 1 darab tojás
- 1/4 mokkáskanál só
- 3 evőkanál rizsliszt
Instrukciók
- A szalonnát apró kockára vágjuk és az olajon kiolvasztjuk a zsírját. A vége felé hozzáadjuk a felaprított hagymát, és megdinszteljük a zsíron, majd hozzáadjuk a megtisztított, felaprított zöldségeket.
- Felöntjük 1,5 liter vízzel, felforraljuk, hozzáadjuk a sót, ételízesítőt, borsot, majd fedő alatt, takaréklángon, kb. 15 perc alatt, roppanósra főzzük a zöldségeket. Közben felkarikázzuk a virslit, és a leveshez adjuk.
- A tojást összekeverjük a sóval és a liszttel, a nokedli tésztánál kicsit sűrűbb masszának kell lennie, majd a forró levesbe mártogatott kiskanállal a levesbe szaggatjuk. Kicsi nokedlikat szaggassunk, mert főzés közben nagyon meg fognak nőni.
- A lisztet csomómentesre keverjük a tejföllel és a tormával, egy kevés forró levessel hígítjuk, simára keverjük, majd az egészet a leveshez öntjük, és néhány perc alatt besűrítjük vele, majd megszórjuk a felaprított petrezselyemmel, és már tálalhatjuk is.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)