Töltött paprika hús nélkül
Töltött paprika hús nélkül
Hozzávalók
- 8 darab közepes méretű zöldpaprika
- 1 evőkanál ételízesítő vagy 1 teáskanál só
A töltelékhez:
- 1 darab közepes fej vöröshagyma
- 3 evőkanál napraforgóolaj
- 1 darab zöldpaprika
- 2 darab paradicsom
- 400 gramm csiperkegomba
- 150 gramm hántolt köles vagy rizs
- 1 teáskanál só
- 1/2 mokkáskanál őrölt fekete bors
- 1 mokkáskanál fűszerpaprika
- 1 mokkáskanál borsikafű
- 1 darab tojás
A mártáshoz:
- 1 darab közepes vöröshagyma
- 2 evőkanál napraforgóolaj
- 1 teáskanál fűszerpaprika
- 1 darab zöldpaprika
- 2 darab paradicsom
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál só
- 1 evőkanál rizsliszt
- 200 ml tejföl
Instrukciók
- A töltelékhez a felaprított hagymát megdinszteljük az olajon, majd hozzáadjuk az apró kockára vágott paradicsomot, paprikát és gombát.
- Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a borsikafűvel, és kis lángon, fedő alatt félpuhára pároljuk. Amikor már elég sok lé van alatta, hozzáadjuk a nagyon alaposan megmosott, leöblített kölest, és pár percig, amíg a levet kellőképpen felszívja, együtt pároljuk tovább. Levesszük a tűzről, és hűlni hagyjuk.
- Egy másik serpenyőben megdinszteljük a másik apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a fűszerpaprikát, majd a megmosott, felaprított paprikát és paradicsomot. Lefedve, kis lángon puhára pároljuk.
- Az egész paprikákat megmossuk, a csumát eltávolítjuk. Amikor a töltelék kihűlt, hozzákeverjük a tojást, és a masszát a paprikákba töltjük. Lábasba fektetjük őket, vízzel felöntjük, hozzáadjuk az ételízesítőt, és lefedve kb. 25 perc alatt puhára főzzük.
- A szintén megpuhult mártást megszórjuk 1ek liszttel (rizsliszttel), alaposan összekeverjük, majd hozzáadjuk a tejfölt is. A paprikák főzőlevével hígítjuk, majd az egészet a paprikák tetejére öntjük.
- Külön köret nem szükséges, de ha valaki nagyon ragaszkodik hozzá, párolt kölest vagy rizst adhat mellé, esetleg egy szelet friss kenyeret.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)