Túrógaluska gombamártással
Túrógaluska gombamártással
Hozzávalók
A galuskához:
- 4 darab gluténmentes zsemle
- kb. 50 ml tej
- 400 gramm félzsíros tehéntúró
- 4 darab tojás
- 6-7 evőkanál rizsliszt
- 1 teáskanál só
- 1 evőkanál kapor aprított
- 1 evőkanál só a főzővízbe
- 2 evőkanál napraforgóolaj a megfőtt galuskákra
A gombamártáshoz:
- 1 darab vöröshagyma közepes fej
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 evőkanál napraforgóolaj
- 1 teáskanál fűszerpaprika
- 500 gramm csiperkegomba
- 1 teáskanál só
- 1/2 mk őrölt fekete bors
- 1 evőkanál rizsliszt
- 200 ml tejföl
- 1 evőkanál kapor aprított
Instrukciók
- A galuskához a zsemlét apró kockákra vágjuk, egy kevés tejjel megöntözzük.
- A túrót villával összetörjük, hozzákeverjük a tojást, a sót, a kaprot, a beáztatott zsömlét, és annyi lisztet, hogy még keverhető, de ne túl lágy massza legyen.
- Amíg a víz felforr, állni hagyjuk, majd a forró, sós vízbe mártogatott teáskanállal nagyobb galuskákat szaggatunk. Kb. 5 percig főzzük, majd leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, az olajjal megöntözzük, és összekeverjük, hogy ne ragadjanak össze.
- A gombamártáshoz a felaprított vöröshagymát megdinszteljük az olajon, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát is, majd megszórjuk a fűszerpaprikával. Felöntjük 2dl vízzel, majd hozzáadjuk a megtisztított, cikkekre vágott gombát. Sózzuk, borsozzuk, és 8-10 perc alatt megpároljuk.
- Közben a lisztet csomómentesre keverjük a tejföllel és a kaporral, egy kevés vízzel hígítjuk, majd a gombához öntjük, és pár perc alatt besűrítjük a mártást. Tálaláskor a galuskát megforrósítjuk, és a gombamártást köré öntjük.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)