A galuskához a zsemlét apró kockákra vágjuk, egy kevés tejjel megöntözzük.
A túrót villával összetörjük, hozzákeverjük a tojást, a sót, a kaprot, a beáztatott zsömlét, és annyi lisztet, hogy még keverhető, de ne túl lágy massza legyen.
Amíg a víz felforr, állni hagyjuk, majd a forró, sós vízbe mártogatott teáskanállal nagyobb galuskákat szaggatunk. Kb. 5 percig főzzük, majd leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, az olajjal megöntözzük, és összekeverjük, hogy ne ragadjanak össze.
A gombamártáshoz a felaprított vöröshagymát megdinszteljük az olajon, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát is, majd megszórjuk a fűszerpaprikával. Felöntjük 2dl vízzel, majd hozzáadjuk a megtisztított, cikkekre vágott gombát. Sózzuk, borsozzuk, és 8-10 perc alatt megpároljuk.
Közben a lisztet csomómentesre keverjük a tejföllel és a kaporral, egy kevés vízzel hígítjuk, majd a gombához öntjük, és pár perc alatt besűrítjük a mártást. Tálaláskor a galuskát megforrósítjuk, és a gombamártást köré öntjük.