Almás galette
Almás galette
Hozzávalók
A tésztához:
- 100 gramm Miklós' Universal mix liszt
- 60 gramm mandulaliszt
- 1 teáskanál útifűmaghéj
- 110 gramm vaj
- 1 teáskanál cukor
- 1/4 mokkáskanál só
- 2-3 evőkanál jéghideg víz
A töltelékhez:
- 3 darab nagyobb alma
- 1 darab kicsi bio citrom héja és leve
- 2 evőkanál cukor
- 1 evőkanál Miklós' Universal mix liszt
- 1 mokkáskanál őrölt fahéj
- 1 mokkáskanál őrölt szegfűszeg
A tészta lekenéséhez:
- 1 darab tojás
- 1 evőkanál kristálycukor
A tészta alá sütéskor:
- 1 evőkanál Miklós' Universal mix liszt
- 1 evőkanál kristálycukor
- 2 evőkanál darált mandula vagy dió
Instrukciók
- A lisztet, vajat, cukrot és a sót összemorzsoljuk, majd a vizet apránként hozzáadagolva összegyúrjuk. Folpackba csomagoljuk, és 30 percre betesszük a hűtőbe.
- Az almát meghámozzuk, kisebb kockákra vágjuk és összekeverjük a többi hozzávalóval. A tésztát lisztezett nyújtólapon kb. 30 cm-es körré nyújtjuk, kicsit kiegyengetjük a szélét, esetleg körbevághatjuk.
- Sütőpapírt teszünk egy tepsire, megszórjuk a liszttel és a cukorral, majd ráhelyezzük a tésztát. (Én szilikonos gyúrólapot használtam, amin könnyű volt kerekre kinyújtani, hiszen rá van rajzolva a lapra, másrészt, mivel hajlékony, könnyű volt átcsúsztatni a tésztát a sütőlapra.) Ráhalmozzuk az almakockákat úgy, hogy a tészta szélén maradjon szabadon egy kb. 3-4 cm-es sáv, majd megszórjuk a darált dióval.
- A szabadon hagyott részt ráhajtogatjuk az almás részre, és a tésztarészeket kicsit egymáshoz nyomogatjuk, majd a tésztás részt lekenjük a felvert tojással, megszórjuk még egy kevés cukorral. 180-190 C fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt megsütjük.
- Hidegen és melegen egyaránt finom.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)