Sign In

Receptek

Almás gyűrűkalács

 

Almás gyűrűkalács

Elkészítési idő 2 óra
Kategória Édes sütemények
Konyha Magyar
Mennyiség 1 kalács

Hozzávalók
  

  • 150 gramm Miklós' Universal mix liszt
  • 50 gramm Glutenix foszlós kalács liszt
  • 10 gramm friss élesztő
  • 80-100 ml tej
  • 40 gramm porcukor
  • 1/2 mokkáskanál só
  • 1 darab tojás
  • 30 +20 gramm olvasztott vaj
  • 3-4 darab közepes alma
  • 2 teáskanál őrölt fahéj
  • 50 gramm kristálycukor

A lekenéshez:

  • 1-2 evőkanál olvasztott vaj

Instrukciók
 

  • Az élesztőt felfuttatjuk 50 ml tejben, 1 teáskanál cukorral, a lisztet összeszitáljuk a cukorral és a sóval, hozzáadjuk a tojást, az olvasztott vajat, a felfuttatott élesztőt, majd a maradék langyos tejet kanalanként adagolva sima tésztává dagasztjuk. A tej mennyisége függ a tojás nagyságától.
  • Langyos helyen a duplájára kelesztjük. Ha a tészta megkelt, kissé átgyúrjuk, kisujjnyi vastagságúra nyújtjuk, majd 8-9 cm átmérőjű köröket szaggatunk belőle.
  • Az almának kiszúrjuk a magházát, és felszeleteljük fél cm vastagságúra.
  • Egy hosszúkás sütőformát (az enyém 25x11cm-es, ebbe éppen belefért ez a mennyiség) kibélelünk sütőpapírral, amennyire lehet, függőlegesre állítjuk, és elkezdjük belerakni a tésztát és az almát felváltva, de közben megkenjük a tészta mindkét oldalát olvasztott vajjal, a felső részét szórjuk meg a cukorral elkevert fahéjjal, majd helyezzünk rá egy almakarikát.
  • Folytassuk addig a rétegezést, amíg meg nem telik a forma, de az utolsó réteg tészta legyen. Fektessük vissza a formát a talpára, kenjük le a tészta tetejét olvasztott vajjal, szórjuk rá a maradék fahéjas cukrot, és hagyjuk, kb. fél órát pihenni, amíg a sütő bemelegszik.
  • 180 C fokra előmelegített sütőben süssük kb. 30-35 percig.
  • Ha nagyon pirulna a teteje, takarjuk le sütőpapírral.
  •  

Jegyzetek

Köszönjük a receptet:

Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)
Kulcsszó alma, édes sütemény, gluténmentes, kalács

 

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük