Almás gyűrűkalács
Almás gyűrűkalács
Hozzávalók
- 150 gramm Miklós' Universal mix liszt
- 50 gramm Glutenix foszlós kalács liszt
- 10 gramm friss élesztő
- 80-100 ml tej
- 40 gramm porcukor
- 1/2 mokkáskanál só
- 1 darab tojás
- 30 +20 gramm olvasztott vaj
- 3-4 darab közepes alma
- 2 teáskanál őrölt fahéj
- 50 gramm kristálycukor
A lekenéshez:
- 1-2 evőkanál olvasztott vaj
Instrukciók
- Az élesztőt felfuttatjuk 50 ml tejben, 1 teáskanál cukorral, a lisztet összeszitáljuk a cukorral és a sóval, hozzáadjuk a tojást, az olvasztott vajat, a felfuttatott élesztőt, majd a maradék langyos tejet kanalanként adagolva sima tésztává dagasztjuk. A tej mennyisége függ a tojás nagyságától.
- Langyos helyen a duplájára kelesztjük. Ha a tészta megkelt, kissé átgyúrjuk, kisujjnyi vastagságúra nyújtjuk, majd 8-9 cm átmérőjű köröket szaggatunk belőle.
- Az almának kiszúrjuk a magházát, és felszeleteljük fél cm vastagságúra.
- Egy hosszúkás sütőformát (az enyém 25x11cm-es, ebbe éppen belefért ez a mennyiség) kibélelünk sütőpapírral, amennyire lehet, függőlegesre állítjuk, és elkezdjük belerakni a tésztát és az almát felváltva, de közben megkenjük a tészta mindkét oldalát olvasztott vajjal, a felső részét szórjuk meg a cukorral elkevert fahéjjal, majd helyezzünk rá egy almakarikát.
- Folytassuk addig a rétegezést, amíg meg nem telik a forma, de az utolsó réteg tészta legyen. Fektessük vissza a formát a talpára, kenjük le a tészta tetejét olvasztott vajjal, szórjuk rá a maradék fahéjas cukrot, és hagyjuk, kb. fél órát pihenni, amíg a sütő bemelegszik.
- 180 C fokra előmelegített sütőben süssük kb. 30-35 percig.
- Ha nagyon pirulna a teteje, takarjuk le sütőpapírral.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)