Almás krémes
Almás krémes
Hozzávalók
A tésztához:
- 6 darab tojásfehérje
- 6 evőkanál mandulaliszt vagy finomra őrölt, héj nélküli mandula (vagy dió)
- 6 evőkanál eritrit
A krémhez:
- 600 gramm alma
- 100 gramm kókuszzsír
- 100 ml habtejszín vagy kókusztejszín
- 100 ml víz
- 1 teáskanál zselatin
- néhány csepp citromlé
Instrukciók
- A sütőt előmelegítjük 150 C fokra.
- A tojásfehérjéből az eritrittel habot verünk, amibe óvatosan beleforgatjuk a mandulalisztet/mandulát. Sütőpapírra borítjuk, és kb. másfél ujjnyi magasságúvá egyengetjük. 20 perc alatt megsütjük.
- Eközben az almát meghámozzuk, feldaraboljuk. Egy lábasba dobjuk az almákat, meglocsoljuk a citromlével, a vízzel és a kókusztejszínnel felöntve puhára pároljuk.
- Folyamatos kevergetés mellett a zselatint is hozzáadjuk, majd a tűzről levéve a forró krémbe belekeverjük a kókuszzsírt. Hagyjuk teljesen kihűlni.
- A kihűlt krém nem túl bizalomgerjesztő, ezért botmixerrel félig összetörjük. A lényeg, hogy a kókuszzsírt – ami ugye szobahőmérsékleten szilárd halmazállapotú – eloszlassuk az almával. A tésztára halmozzuk a krémet, és egy kevés porrá őrölt eritrittel elkevert mézeskalácsfűszerrel megszórjuk. Legalább egy éjszakát várjuk vele, hogy az ízek összeérjenek!
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)