Almás pite
Almás pite
Hozzávalók
- 250 gramm Miklós' Universal mix fele lehet rizsliszt
- 80 gramm sertészsír
- 1 csipet só
- 1 darab tojás
- 50 gramm cukor
- 10 gramm vaníliás cukor
- 6 gramm sütőpor
- 1-2 evőkanál tejföl
A töltelékhez:
- 1000 gramm alma
- 3 evőkanál cukor
- 1 darab citrom leve
- 1 teáskanál fahéj
- 2 evőkanál darált dió vagy útifűmaghéj
Instrukciók
- Először a tölteléket készítjük el, hogy legyen ideje kihűlni, mire sütni kell. Az almákat megmossuk, meghámozzuk, majd nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Kicsit kifacsarjuk, megöntözzük a citrom levével, hozzáadjuk a fahéjat, a cukrot, megpároljuk, majd hűlni hagyjuk.
- Ezután készítjük el a tésztát. A lisztet elmorzsoljuk a zsírral, majd összegyúrjuk a tojással és a többi hozzávalóval. Két részre osztjuk, egy kisebb és egy nagyobb részre, a nagyobbat a hűtőbe tesszük fél órára, a kisebbet a fagyasztóba.
- Az idő letelte után kivesszük a nagyobbik tésztát, kicsit átgyúrjuk, kinyújtjuk, majd kibélelünk vele egy 24 cm-es piteformát, úgy, hogy az oldalára is jusson tészta. Megszórjuk darált dióval vagy útifűmaghéjjal, rátesszük a párolt almát, egyenesre simítjuk, majd a maradék tésztát nagy lyukú reszelővel ráreszeljük.
- 180 C-ra előmelegített sütőben sütjük kb. 35-40 percig.
- Hidegen szeleteljük. Tálalás előtt porcukorral szórjuk meg a tetejét.