Sign In

Receptek

Almás pite – barna rizslisztből

 

Almás pite - barna rizslisztből

Elkészítési idő 1 óra 40 perc
Kategória Édes sütemények
Konyha Amerikai
Mennyiség 20 tepsi

Hozzávalók
  

A tésztához:

  • 350 gramm barna rizsliszt
  • 1 mokkáskanál só
  • 6 gramm sütőpor
  • 10 gramm útifűmaghéj
  • 50 ml víz
  • 150 gramm sertészsír
  • 100 gramm cukor (édesítő)
  • 1 darab tojás
  • 1 darab kezeletlen citrom reszelt héja
  • 1-2 evőkanál tejföl

A töltelékhez:

  • 1000 gramm alma
  • 1 darab citrom leve
  • 100 gramm cukor
  • 1 teáskanál almás süti fűszerkeverék vagy őrölt fahéj

A szóráshoz:

  • 3 evőkanál gluténmentes zsemlemorzsa

A tetejére:

  • 1 darab tojás

Instrukciók
 

  • Az almák magházát eltávolítjuk, az almákat lereszeljük a reszelő nagyobbik lyukán, majd meglocsoljuk a citromlével. Hozzáadjuk a cukrot, majd egy lábasban addig pároljuk, amíg a leve elfő alóla. Kihűtjük, majd hozzákeverjük a fűszerkeveréket.
  • A lisztet összekeverjük a sóval, sütőporral, útifűmaghéjjal, cukorral, reszelt citromhéjjal. A zsírt elmorzsoljuk a liszttel, majd hozzágyúrjuk a tojást, és annyi tejfölt, hogy könnyen gyúrható tésztát kapjunk.
  • A tésztát két részre osztjuk, egy kisebbre és egy nagyobbra.
  • A nagyobbikat lisztezett gyúrólapon kinyújtjuk a tepsi méretére (20x30cm), kicsit meglisztezzük a tészta tetejét, feltekerjük (na, ami most nem sikerült, pedig már többször készítettem ezt a tésztát), és belehelyezzük a tepsibe (most több darabban, de a lényegen nem változtatott, kézzel szépen el lehetett igazgatni).
  • Megszórjuk a zsemlemorzsával, ráhalmozzuk a közben kihűlt párolt almát. Kisebb darabokban kinyújtjuk a másik lapot is, tetszőleges formával kiszaggatjuk, és az almatöltelék tetejére helyezzük őket.
  • A villával felvert tojással lekenjük a tésztát, majd 180 fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt megsütjük. Hidegen szeleteljük. Tálalás előtt szórjuk meg porcukorral.
  •  

Jegyzetek

Köszönjük a receptet:

Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)
Kulcsszó alma, almás pite, édes sütemény, gluténmentes, pite

 

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük