Aszalt szilvás, mákos-diós kocka
Aszalt szilvás, mákos-diós kocka
Hozzávalók
- 200 gramm kristálycukor
- 4 darab tojás
- 1 darab citrom reszelt héja
- 300 gramm 20%-os tejföl
- 12 gramm sütőpor
- 1 mokkáskanál só
- 200 gramm rizsliszt
- 150 gramm darált dió
- 150 gramm darált mák
- 100 ml tej + 150 ml
- 200 gramm aszalt szilva magozott
A tepsi kikenéséhez:
- 1 teáskanál vaj
- 1 evőkanál rizsliszt
A tetejére:
- 1 evőkanál porcukor
Instrukciók
- A cukor felét a tojások sárgájával krémesre keverjük a robotgép táljában, kb. 3 perc alatt, majd hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, kanalanként a tejfölt, és további 3 percig habosítjuk. Hozzákeverjük, szintén apránként, a sütőporral, sóval elkevert lisztet, majd a masszát 2 részre osztjuk (kb. 20x320 gramm). Az egyikbe a diót, a másikba a mákot keverjük bele, és mindegyikbe annyi tejet, hogy könnyen keverhető legyen.
- A mákosba egy kicsit több tej kell, mert jobban felszívja a nedvességet. A tojások fehérjét a maradék 100 gramm cukorral kemény habbá verjük, és kettéosztva a diós, illetve a mákos masszához keverjük. Piskóta állagú tésztát kell kapnunk.
- A diós masszát beleöntjük egy kivajazott, lisztezett 25x30 cm-es tepsibe, majd rárakosgatjuk a félbevágott aszalt szilvákat. A mákos masszát egyenletesen rácsorgatjuk a tetejére, ha túl sűrű lenne, 1-2 evőkanál tejjel még lehet hígítani.
- 180 C fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt megsütjük. Langyosra hűlve felszeleteljük, a tetejét porcukorral meghintjük.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)