Sign In

Receptek

Aszalt szilvás, mákos-diós kocka

 

Aszalt szilvás, mákos-diós kocka

Elkészítési idő 1 óra
Kategória Édes sütemények
Konyha Magyar
Mennyiség 24 kocka

Hozzávalók
  

  • 200 gramm kristálycukor
  • 4 darab tojás
  • 1 darab citrom reszelt héja
  • 300 gramm 20%-os tejföl
  • 12 gramm sütőpor
  • 1 mokkáskanál
  • 200 gramm rizsliszt
  • 150 gramm darált dió
  • 150 gramm darált mák
  • 100 ml tej + 150 ml
  • 200 gramm aszalt szilva magozott

A tepsi kikenéséhez:

  • 1 teáskanál vaj
  • 1 evőkanál rizsliszt

A tetejére:

  • 1 evőkanál porcukor

Instrukciók
 

  • A cukor felét a tojások sárgájával krémesre keverjük a robotgép táljában, kb. 3 perc alatt, majd hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, kanalanként a tejfölt, és további 3 percig habosítjuk. Hozzákeverjük, szintén apránként, a sütőporral, sóval elkevert lisztet, majd a masszát 2 részre osztjuk (kb. 20x320 gramm). Az egyikbe a diót, a másikba a mákot keverjük bele, és mindegyikbe annyi tejet, hogy könnyen keverhető legyen.
  • A mákosba egy kicsit több tej kell, mert jobban felszívja a nedvességet. A tojások fehérjét a maradék 100 gramm cukorral kemény habbá verjük, és kettéosztva a diós, illetve a mákos masszához keverjük. Piskóta állagú tésztát kell kapnunk.
  • A diós masszát beleöntjük egy kivajazott, lisztezett 25x30 cm-es tepsibe, majd rárakosgatjuk a félbevágott aszalt szilvákat. A mákos masszát egyenletesen rácsorgatjuk a tetejére, ha túl sűrű lenne, 1-2 evőkanál tejjel még lehet hígítani.
  • 180 C fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt megsütjük. Langyosra hűlve felszeleteljük, a tetejét porcukorral meghintjük. 

Jegyzetek

Köszönjük a receptet:

Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)
Kulcsszó dió, édes sütemény, gluténmentes, mák, szilva

 

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating