Babfőzelék
Babfőzelék
Hozzávalók
- 300 gramm tarkabab
- 1 teáskanál só
- 1 darab babérlevél
- 1 darab kisebb fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 4 evőkanál napraforgóolaj
- 1 púpozott evőkanál rizsliszt
- 1 mokkáskanál fűszerpaprika
- 1 mokkáskanál 10%-os ételecet
- 100 ml tejföl
Instrukciók
- A babot átválogatjuk, megmossuk, majd egy éjszakára hideg vízbe áztatjuk. Másnap leszűrjük, és annyi hideg vízben tesszük fel főni, amennyi egy jó ujjnyira ellepi.
- Amikor felforrt, megsózzuk, hozzáadjuk a babérlevelet, és lefedve, kis lángon, fedő alatt, kb. 50 perc alatt puhára főzzük. Közben néha megkeverjük, az elfőtt vizet pótoljuk.
- Közben elkészítjük a rántást. Az apróra vágott hagymát megdinszteljük az olajon, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a lisztet, majd a végén a fűszerpaprikát.
- Levesszük a tűzről, hűlni hagyjuk, majd a bab főzővizéből hozzáadva néhány kanálnyit, simára keverjük, és a megfőtt babhoz keverve, felforraljuk, pár perc alatt besűrítjük.
- Végül az ecettel ízesítjük, a tejföllel dúsítjuk. Sertéspörkölttel vagy fasírozottal tálaljuk.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)