A babot átválogatjuk, megmossuk, majd egy éjszakára hideg vízbe áztatjuk. Másnap leszűrjük, és annyi hideg vízben tesszük fel főni, amennyi egy jó ujjnyira ellepi.
Amikor felforrt, megsózzuk, hozzáadjuk a babérlevelet, és lefedve, kis lángon, fedő alatt, kb. 50 perc alatt puhára főzzük. Közben néha megkeverjük, az elfőtt vizet pótoljuk.
Közben elkészítjük a rántást. Az apróra vágott hagymát megdinszteljük az olajon, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a lisztet, majd a végén a fűszerpaprikát.
Levesszük a tűzről, hűlni hagyjuk, majd a bab főzővizéből hozzáadva néhány kanálnyit, simára keverjük, és a megfőtt babhoz keverve, felforraljuk, pár perc alatt besűrítjük.
Végül az ecettel ízesítjük, a tejföllel dúsítjuk. Sertéspörkölttel vagy fasírozottal tálaljuk.