Bejgli – mákos, diós
Bejgli - mákos, diós
Hozzávalók
- 150 gramm Nutri Free mix per Pane
- 150 gramm Miklós' Universal mix
- 120 gramm sertészsír
- 50 gramm porcukor (eritrit)
- 1 darab tojássárgája
- 1/2 darab tojás összekeverve, felezve
- 5 gramm friss élesztő
- 1/2 mokkáskanál só
- kb. 50 ml tejföl
A lekenéshez:
- 1 darab tojás
- A mákos töltelékhez:
- 200 gramm darált mák
- 100 gramm cukor (eritrit)
- 1/2 mokkáskanál só
- 230 ml tej vagy víz
- 10 gramm vaníliás cukor
- 50 gramm mazsola
A diós töltelékhez:
- 200 gramm darált dió
- 100 gramm cukor (eritrit)
- 250 ml tej vagy víz
- 1 darab citrom reszelt héja
- 50 gramm mazsola
Instrukciók
- A tészta hozzávalóit kimérjük, összegyúrjuk. Két részre osztjuk, és hűtőszekrényben, folpackal letakarva egy éjszakát pihentetjük.
- A töltelékhez a hozzávalókat lábasba mérjük és összefőzzük. Amikor a krém elkészült, teljesen kihűtjük, és csak utána töltjük a kinyújtott tésztába.
- A tésztát a pihentetés után két sütőpapír között a lehető legvékonyabbra nyújtjuk.
- A tésztalapokat megkenjük a töltelékkel, a tészta szélein egy-egy centi kihagyással. A tésztát a sütőpapír segítségével feltekerjük, a végeket a rudak alá hajtjuk, és kivajazott tepsire vagy sütőpapírra helyezzük, majd fél órát pihentetjük.
- A márványozáshoz a tojásfehérjét és a sárgáját külön-külön kikeverjük. Először a felvert sárgájával kenjük le hosszában a rudakat kenőtoll vagy szilikon ecset segítségével, majd 10 percig száradni hagyjuk.
- A sütőt 180 fokra melegítjük. 10 perc után az enyhén felvert fehérjével a rudakat keresztben is lekenjük. A rudakat ezután hústűvel több helyen megszurkáljuk, majd sütőbe tesszük, és 30 perc alatt megsütjük őket. (Ne süssük tovább, mert megrepedhet a sütemény!)
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)