Sign In

Receptek

Berlini fánk borhabbal

 

Berlini fánk borhabbal

Elkészítési idő 1 óra
Kategória Édes sütemények
Konyha Német
Mennyiség 14 db

Hozzávalók
  

A fánkokhoz:

  • 100 ml víz
  • 100 gramm vaj vagy margarin
  • 1/4 mokkáskanál só
  • 1 mokkáskanál cukor
  • 100 gramm rizsliszt
  • 3 darab kicsi tojás
  • 100 gramm lapokra vágott mandula
  • 20 gramm vaníliás porcukor a szóráshoz

A borhabhoz:

  • 500 ml fehérbor édes vagy félédes
  • 1 mokkáskanál mézeskalács fűszerkeverék
  • 1 darab citromhéjdarabka
  • 4 evőkanál kristálycukor
  • 4 darab tojás
  • 1 evőkanál rizsliszt
  • 1/4 mokkáskanál só

Instrukciók
 

  • A borhabhoz a bort a fűszerekkel felforraljuk, majd félretesszük.
  • A cukrot a tojások sárgájával habosra keverjük, végül hozzáadjuk a lisztet is, és szintén félretesszük.
  • A tésztához a vizet a vajjal, a sóval és a cukorral felforraljuk.
  • A lisztet beleszórjuk, és kis lángon addig kevergetjük, amíg az edény falától el nem válik. Ha nagyobbak a tojások, kb. 10 gramm liszttel több kell bele.
  • Ezután lehúzzuk a tűzről, és a tojásokat azonnal, egyenként beleütve, jól összekeverjük a tésztát. Csinálhatjuk elektromos haberővel. Csak akkor tegyük bele a következő tojást, ha az előzőt már alaposan elkevertük.
  • A masszából, olajos kézzel, diónyi gombócokat formálunk, és megforgatjuk a szeletelt mandulában, egy kicsit bele is nyomkodjuk. Közepesen forró olajban 2-3 perc alatt megsütjük. Az olaj ne legyen se túl forró, mert akkor a külseje megég, a belseje nyers marad, se langyos, mert akkor viszont nagyon felszívja az olajat.
  • Egy darab mandulával tehetünk próbát, ha azonnal megég, túl forró az olaj. Ne tegyünk sok fánkot egyszerre az olajba, mert hatalmasra fognak nőni, legtöbbjük ki is fog repedni.
  • Az első fánkot vágjuk ketté, hogy ellenőrizni tudjuk, hogy valóban átsült-e a közepe. Ha nem, nyugodtan tegyük vissza az olajba még egy percre. A megsült fánkokat konyhai papírtörlőre szedjük, hogy a lecsöpögő olajat felszívja.
  • Ezután gyorsan befejezzük a borhab készítését. A tojásos keveréket egy kevés borral hígítjuk, majd az egészet összeöntjük, és lassan forralva besűrítjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és a forró boros krémbe forgatjuk.
  • A fánkokat melegen, vaníliás porcukorral meghintve, a szintén meleg borhabbal tálaljuk.
  •  

Jegyzetek

Köszönjük a receptet:

Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)
Kulcsszó berlini fánk, borhab, fánk, fehérbor, gluténmentes

 

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük