Berlini fánk borhabbal
Berlini fánk borhabbal
Hozzávalók
A fánkokhoz:
- 100 ml víz
- 100 gramm vaj vagy margarin
- 1/4 mokkáskanál só
- 1 mokkáskanál cukor
- 100 gramm rizsliszt
- 3 darab kicsi tojás
- 100 gramm lapokra vágott mandula
- 20 gramm vaníliás porcukor a szóráshoz
A borhabhoz:
- 500 ml fehérbor édes vagy félédes
- 1 mokkáskanál mézeskalács fűszerkeverék
- 1 darab citromhéjdarabka
- 4 evőkanál kristálycukor
- 4 darab tojás
- 1 evőkanál rizsliszt
- 1/4 mokkáskanál só
Instrukciók
- A borhabhoz a bort a fűszerekkel felforraljuk, majd félretesszük.
- A cukrot a tojások sárgájával habosra keverjük, végül hozzáadjuk a lisztet is, és szintén félretesszük.
- A tésztához a vizet a vajjal, a sóval és a cukorral felforraljuk.
- A lisztet beleszórjuk, és kis lángon addig kevergetjük, amíg az edény falától el nem válik. Ha nagyobbak a tojások, kb. 10 gramm liszttel több kell bele.
- Ezután lehúzzuk a tűzről, és a tojásokat azonnal, egyenként beleütve, jól összekeverjük a tésztát. Csinálhatjuk elektromos haberővel. Csak akkor tegyük bele a következő tojást, ha az előzőt már alaposan elkevertük.
- A masszából, olajos kézzel, diónyi gombócokat formálunk, és megforgatjuk a szeletelt mandulában, egy kicsit bele is nyomkodjuk. Közepesen forró olajban 2-3 perc alatt megsütjük. Az olaj ne legyen se túl forró, mert akkor a külseje megég, a belseje nyers marad, se langyos, mert akkor viszont nagyon felszívja az olajat.
- Egy darab mandulával tehetünk próbát, ha azonnal megég, túl forró az olaj. Ne tegyünk sok fánkot egyszerre az olajba, mert hatalmasra fognak nőni, legtöbbjük ki is fog repedni.
- Az első fánkot vágjuk ketté, hogy ellenőrizni tudjuk, hogy valóban átsült-e a közepe. Ha nem, nyugodtan tegyük vissza az olajba még egy percre. A megsült fánkokat konyhai papírtörlőre szedjük, hogy a lecsöpögő olajat felszívja.
- Ezután gyorsan befejezzük a borhab készítését. A tojásos keveréket egy kevés borral hígítjuk, majd az egészet összeöntjük, és lassan forralva besűrítjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és a forró boros krémbe forgatjuk.
- A fánkokat melegen, vaníliás porcukorral meghintve, a szintén meleg borhabbal tálaljuk.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)