Birsalmaleves fűszeresen
Birsalmaleves fűszeresen
Hozzávalók
- 2 darab birsalma kb. 500 gramm
- 1 darab vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 darab citrom reszelt héja
- 10 gramm friss reszelt gyömbér
- 1 csomó újhagyma
- 50 gramm vaj
- 1 teáskanál só
- 2 evőkanál cukor
- 400 ml húsleves leveskockából vagy ételízesítőből is jó
- 200 ml főzőtejszín
- 4 szelet gluténmentes szendvicskenyér vagy zsömle
- 1/4 mokkáskanál csilipehely
Instrukciók
- A meghámozott, megmosott, kisebb kockára vágott birsalmát a felaprított vöröshagymával, 1 gerezd apróra vágott fokhagymával, az újhagyma felkarikázott zöld szárával, a reszelt gyömbér felével, a reszelt citromhéjjal megforgatjuk 20 gramm vajon.
- Felöntjük 400 ml vízzel és 400 ml húslevessel, majd a cukorral és a sóval ízesítjük. Felforraljuk, majd fedő alatt puhára főzzük.
- Figyelni kell, mert mostanában lehet olyan birsalmát is kapni, amelyik 10 perc alatt megpuhul. Miután megpuhult, néhány birsalmakockát félreteszünk a tálaláshoz, a többit botmixerrel pépesítjük, majd a tejszínnel dúsítjuk.
- Amíg a leves fő, az újhagyma fehér részét és a fokhagymát nagyon apróra vágjuk, 10 gramm vajon a maradék gyömbérrel, egy csipetnyit megsózva, 1-2 perc alatt megdinszteljük.
- A maradék vajon megpirítjuk a kenyérszeleteket.
- Tálaláskor néhány kocka birsalmát teszünk a tányérba, rámerjük a forró levest, megszórjuk egy kevés csilipehellyel. A pirított kenyérszeleteket megkenjük a párolt hagymával, megszórjuk egy kevés csilipehellyel, és ezt kínáljuk a leveshez.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)