A meghámozott, megmosott, kisebb kockára vágott birsalmát a felaprított vöröshagymával, 1 gerezd apróra vágott fokhagymával, az újhagyma felkarikázott zöld szárával, a reszelt gyömbér felével, a reszelt citromhéjjal megforgatjuk 20 gramm vajon.
Felöntjük 400 ml vízzel és 400 ml húslevessel, majd a cukorral és a sóval ízesítjük. Felforraljuk, majd fedő alatt puhára főzzük.
Figyelni kell, mert mostanában lehet olyan birsalmát is kapni, amelyik 10 perc alatt megpuhul. Miután megpuhult, néhány birsalmakockát félreteszünk a tálaláshoz, a többit botmixerrel pépesítjük, majd a tejszínnel dúsítjuk.
Amíg a leves fő, az újhagyma fehér részét és a fokhagymát nagyon apróra vágjuk, 10 gramm vajon a maradék gyömbérrel, egy csipetnyit megsózva, 1-2 perc alatt megdinszteljük.
A maradék vajon megpirítjuk a kenyérszeleteket.
Tálaláskor néhány kocka birsalmát teszünk a tányérba, rámerjük a forró levest, megszórjuk egy kevés csilipehellyel. A pirított kenyérszeleteket megkenjük a párolt hagymával, megszórjuk egy kevés csilipehellyel, és ezt kínáljuk a leveshez.