Egresleves
Egresleves
Hozzávalók
- 500 gramm egres
- 1 teáskanál só
- 1/2 darab bio citrom leve és reszelt héja
- 4-5 darab szegfűszeg
- 4-5 darab szegfűbors
- 1 darab fahéj
- 1 mokkáskanál őrölt fehér bors
- 2 evőkanál cukor vagy édesítő
- 1 púpozott evőkanál rizsliszt vagy kukoricakeményítő
- 300 ml görög joghurt
- 100 gramm főtt, füstölt hús
- 1 evőkanál étolaj
Instrukciók
- Egy fazékban felteszünk 1200 ml vizet melegedni. Beletesszük a sót, a fűszereket, citromlevet, reszelt citromhéjat, és felforraljuk.
- Közben az egreseket megtisztítjuk, a lisztet csomómentesre keverjük a joghurttal, a füstölt húst vékony csíkokra vágjuk, és egy kanálnyi olajon megpirítjuk.
- Amikor a víz felforrt, visszavesszük a lángot, a lisztes joghurtot kicsit felhígítjuk egy merőkanálnyi levessel, majd hozzáöntjük a többihez, és beletesszük az egrest is.
- Ismét felforraljuk, és kb. 2-3 percig főzzük, amíg egy kicsit besűrűsödik, aztán lezárjuk alatta a gázt, különben az egresek szétpukkadnak.
- Melegen, langyosan vagy hidegen egyaránt nagyon finom. Tálaláskor tehetünk még hozzá egy kevés joghurtot, és a tetejét megszórjuk a pirított füstölt hús csíkokkal.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)