Forgácsfánk
Forgácsfánk
Hozzávalók
- 160-170 gramm Miklós' Universal mix liszt függ a tojás nagyságától
- 6 gramm sütőpor
- 2 darab tojás
- 1 csipet só
- 50 gramm kristálycukor
- 1 darab kezeletlen narancs reszelt héja
- szükség szerint rizsliszt a nyújtáshoz
- szükség szerint étolaj a sütéshez
- ízlés szerint porcukor a szóráshoz
Instrukciók
- Tegyük a lisztet gyúródeszkára, adjuk hozzá a sót és a tojásokat. Gyúrjuk össze a hozzávalókat egynemű, sima tésztává, majd csomagoljuk be folpackba, és hagyjuk pihenni fél órát. Nem kell a tésztának olyan keménynek lennie, mint a normál gyúrt tésztának, amit vízben főzünk ki, hanem puha, de nem ragadós állagúnak kell lennie.
- Közben mossuk meg a narancsot, reszeljük le a héját. A fél óra letelte után nyújtsuk ki a tésztát 2-3 mm vastagra, szórjuk meg kristálycukorral és a lereszelt narancshéjjal (bele is lehet gyúrni a tésztába), majd sodorjuk át a sodrófával úgy, hogy a cukor és a narancshéj beleragadjon a tésztába.
- Vágjuk fel derelyemetélővel 0,5-1cm-es csíkokra, mint a széles metéltet.
- Terítsük szét a lisztezett gyúródeszkán, és hagyjuk fél órát száradni, majd süssük aranysárgára bő, forró olajban. Ha kisültek, tegyük őket konyhai törlőkendőre, hogy a felesleges olajat felszívja. Tálaláskor szórjuk meg porcukorral. Kekszszerűen ropogós fánkok lesznek.
- Ha gyerekeknek készítjük farsangi bulira, érdemes picit megszínezni a tésztát, nagy sikert fog aratni. Pihentetés után 4 részre osztjuk a tésztát, és néhány csepp ételfestékkel vagy természetes színezékkel (céklapor, spenót, sárgarépalé, kurkuma, sáfrány, áfonya stb.) megszínezzük.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)